Cebulowy syrop na kaszel – jak go przyrządzić?

shutterstock

Dopadła cię infekcja? Męczy cię kaszel i ból gardła? Zamiast sięgać po farmakologię, warto rozważyć bezpieczne i skuteczne naturalne metody leczenia. Samodzielnie przygotuj syrop z cebuli – sposób na przeziębienie i towarzyszące infekcji objawy.

reklama

Cebula – na przeziębienie i kaszel

Zwolennicy naturalnych metod leczenia znajdą w aptekach m.in. takie leki naturalne jak homeopatyczne tabletki lub syrop na kaszel, np. Drosetux, stosowany zarówno na kaszel mokry, jak i suchy. Naturalny syrop na kaszel można również przyrządzić samemu, np. syrop z cebuli.

Cebula to swoiste panaceum na przeziębienie oraz kaszel. Jej cenne właściwości wynikają przede wszystkim z obecności ważnych składników odżywczych. Działanie bakteriobójcze zawdzięcza obecności związków siarki, glukokinin, glikozydów. Zaś obecność potasu i jodu wpływa na przeciwdziałanie infekcjom. Jednak to witamina A, witaminy z grupy B, witamina C oraz fitoncydy sprawiają, że cebula stanowi skuteczną broń w walce z przeziębieniem i kaszlem. Składniki te wzmacniają układ odpornościowy, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie górnych dróg oddechowych oraz sprzyjają wzrostowi poziomu działającego antywirusowo interferonu.

Cebulowy syrop na kaszel – najlepszy lek naturalny

O tym, że cebulowy syrop na kaszel to dobry lek naturalny, wiedzieli już nasi przodkowie. Dlatego przepis na naturalny lek przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Z uwagi na jego wysoką skuteczność, warto sięgać po niego, gdy tylko dopadnie nas infekcja i będzie męczył kaszel. Tym bardziej, że jest tani i łatwy w przygotowaniu.

Składniki: 2–3 duże cebule, 1 łyżka miodu (alternatywnie może być cukier)

Przygotowanie: pokrój cebulę w talarki, ułóż je ciasno w słoiku i polej miodem; słoik zakręć szczelnie i pozostaw na 24 godziny.

Następnego dnia syrop będzie już gotowy: w słoiku pojawi się gęsty płyn. Wystarczy odsączyć go za pomocą gazy (albo sitka).

Jednorazowo warto przygotować większą porcję naturalnego leku. Syrop można bowiem przechowywać przez ok. dwa tygodnie. Ważne jest jednak, by za każdym razem szczelnie go zakręcać i trzymać w chłodnym miejscu.

Jak często pić syrop na kaszelz cebuli?

Kluczową rolę w walce z infekcjami i kaszlem odgrywa odpowiedni sposób dawkowania. Chcąc zapewnić sobie efekt terapeutyczny, należy spożywać 1 łyżkę syropu 2–3 razy dziennie. By zapewnić jego optymalne działanie, nie należy go popijać. Jeśli komuś nie do końca odpowiada smak cebuli, może zastosować nieco więcej cukru.

Przy podawaniu preparatu dzieciom poniżej 1 roku życia należy zachować ostrożność – lekarze odradzają ten lek w przypadku niemowląt. Zdaniem niektórych specjalistów, syrop z cebuli u tak małych dzieci może znacznie obciążać delikatną wątrobę.

Syrop z cebuli nie tylko na kaszel i przeziębienie

Zażywanie syropu z cebuli wcale nie musi ograniczać się wyłącznie do łagodzenia objawów przeziębienia. Z uwagi na szereg zdrowotnych właściwości, naturalny lek można podawać w okresie zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, w tym przy leczeniu anemii. Ponadto syrop cebulowy ochroni przed spadkiem odporności, schorzeniami dróg moczowych. Z uwagi na zawartość kwercetyny, silnego przeciwutleniacza, może być wykorzystywany w profilaktyce chorób nowotworowych.