Chlorella TOP 10 – czyli co powinniście wiedzieć o aldze

Chlorella to mikroskopijnej wielkości alga, która szturmem podbija serca ludzi na całym świecie. Trudno się dziwić, przecież zielone maleństwo to prawdziwy Herkules w świecie roślinnym – tak ogromną pracę wykonuje dla naszego zdrowia i urody. Sprawdź ile wiesz na jej temat!

reklama

  1. Multiwitamina natury

Pod względem zawartości kilku witamin alga absolutnie prowadzi. Jest przebogata w witaminy z grupy B, dzięki nim zwiększa odporność organizmu na stres. Zawiera również przeciwutleniacze: witaminę C, E oraz beta karoten, które powstrzymują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Oprócz tego znajduje się w niej witamina słońca D oraz witamina K odpowiedzialna m.in. za krzepliwość krwi.

  1. Kopalnia minerałów

Algi są zdecydowanie bogatsze w minerały niż rośliny lądowe. Chlorella zawiera 20 razy więcej żelaza niż szpinak. Dzięki niemu walczy z anemią. Wapnia – budulca naszych kości ma 11 razy więcej niż mleko krowie! Magnez i potas w niej zawarte wspierają aktywność nerwową i mięśniową. Dodatkowo cynk i krzem – na piękną skórę i włosy.

  1. Bogate źródło chlorofilu

chlorella powder smallChlorofil zawarty w chlorelli  nie tylko sprawia, że potrawy z jej dodatkiem nabierają soczyście zielonego koloru, ale też powoduje, że nasze organizmy otrzymują wspaniały zastrzyk minerałów, witamin, mikroelementów i enzymów. Chlorofil zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii, walczy ze stanami zapalnymi, przyspiesza gojenie ran, wspomaga funkcjonowanie tarczycy i wątroby, odkwasza organizm, likwiduje brzydki zapach z ust a nawet przeciwdziała próchnicy. Chlorella zawiera go zdecydowanie najwięcej ze wszystkich organizmów na ziemi.

  1. Naturalny doping

Chlorella jest ogromnym wsparciem dla organizmu podczas ćwiczeń, nie tylko dodaje energii, ale również odżywia mięśnie. Alga stymuluje produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu przyczynia się do większego natlenienia mięśni, co z kolei przekłada się w prostej linii na ich wzrost oraz przyśpieszenie metabolizmu. Musimy również wiedzieć, że chlorella to w 60% białko, które jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego. Dzięki tym właściwościom – zamiana tkanki tłuszczowej na masę mięśniową przebiega zdecydowanie szybciej.

  1. Źródło energii życiowej

Stopniowy spadek sprawności zaczyna się już po 18 roku życia. Stosując Chlorellę możemy zdecydowanie zwolnić, a nawet częściowo cofnąć procesy, jakim z wiekiem podlega nasz organizm. Przeciwdziałając między innymi spowolnieniu metabolizmu, zauważymy zwiększenie swoich możliwości fizycznych oraz intelektualnych, poprawę koncentracji oraz lepszą pamięć. Wszystko dzięki wzajemnemu i wzmacniającemu oddziaływaniu CGF (Czynnik Wzrostu Chlorelli), witamin z grupy B i chlorofilu. CGF zawiera kwasy nukleinowe, które stymulują energię i siły życiowe. Chlorofil zawarty w Chlorelli sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek, dzięki czemu następuje zwiększony dopływ tlenu. A gdy nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości tlenu do procesów utleniania pożywienia, część składników odżywczych bezpowrotnie zginie.

  1. Wsparcie wątroby

Chlorella jest nieoceniona w dobie szybkiego i niezdrowego jedzenia, kiedy wątroba potrzebuje pomocy w walce z toksynami osłabiającymi nasze ciało. Organizm codziennie narażony jest na toksyczne związki chemiczne, które występują nie tylko w jedzeniu i piciu ale również w kosmetykach, lekach czy zanieczyszczonym powietrzu. Zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń, powoduje, że jest ona nieocenionym podporą dla wątroby, której jedną z kluczowych ról jest eliminowanie szkodliwych substancji z organizmu.