Dieta antyrakowa – jak ułożyć menu?

fot.123rf

Żywność przetworzona, zawierająca konserwanty i sztuczne barwniki, to jedna z przyczyn powstawania nowotworów. Ale właśnie jedzenie, jeśli zadbamy o jego jakość, jest też w stanie nas uzdrowić!
Zapewne znasz sentencję „Jesteś tym, co jesz”. Jak potwierdzają badania naukowe, jest ona w pełni prawdziwa. Co więcej, wiemy już, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach, najlepiej pochodzenia roślinnego, jest doskonałym paliwem dla organizmu. Zapewnia mu optymalne warunki do pracy i rozwoju, a także chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Przede wszystkim nowotworami. Epoka „jem, co chcę” skończyła się bezpowrotnie. Nieodpowiednia dieta szkodzi, tak samo jak palenie papierosów, życie w stresie czy zanieczyszczenie środowiska. A dostępność informacji na ten temat wyklucza tłumaczenie złych nawyków niewiedzą – twierdzi wybitny włoski onkolog i chirurg światowej sławy, prof. Umberto Veronesi. I wyjaśnia, co jeść, by być wolnym od raka.

reklama

Czym karmisz swoje komórki?

„Z rakiem walczy się przy stole” – głosi tytuł książki prof. Umberta Veronesi i Maria Pappagallo (redaktora naukowego dziennika „Corriere della Sera”). Obaj starają się wyjaśnić, dlaczego niektóre produkty przyczyniają się do powstawania groźnych chorób cywilizacyjnych, głównie nowotworów, chorób serca, cukrzycy czy otyłości. Otóż największe spustoszenie czyni w naszych organizmach jedzenie przetworzone, tłuste i zawierające cukier. Profesor Veronesi dodaje jednak, że raka można uniknąć, stosując odpowiednią dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.

Komórki jedzą to, co i my. Rak powstaje przecież i rozwija się na poziomie komórkowym. A w większości przypadków impuls do transformacji zdrowych komórek w nowotworowe pochodzi z czynników zewnętrznych: dymu tytoniowego, substancji chemicznych zawartych w kosmetykach, proszkach do prania i chemii gospodarczej oraz toksyn przyjmowanych z pokarmem.

Profesor Veronesi nie chce nikogo straszyć. Raczej życzliwie radzi, co i jak jeść, żeby zapobiegać rakowi, a także wspierać leczenie nowotworów. Poleca przede wszystkim dietę wegetariańską oraz zachęca do prowadzenia sprzyjającego zdrowiu stylu życia. W ślad za Światową Fundacją Badań nad Rakiem zaleca stosowanie diety opartej na produktach roślinnych, z dużą różnorodnością owoców i warzyw oraz nierafinowanych węglowodanów. Zachęca również do ograniczenia spożycia tłuszczów nasyconych (masło, smalec, śmietana), a w szczególności czerwonego mięsa – badania potwierdziły, że przyczyną aż 30 proc. nowotworów jest dieta zbyt bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Tymczasem rośliny zawierają związki chroniące przed różnymi rodzajami nowotworów. Na przykład likopen znajdujący się w pomidorach zapobiega rakowi prostaty, indol-3-karbinol zawarty w roślinach krzyżowych (m.in. kapustnych, liściowych i oleistych, jak brokuły, brukselka, kapusta, jarmuż, rukola i chrzan) – rakowi piersi, katechina, obecna w listkach herbaty, nowotworom skóry, okrężnicy, płuc, piersi i prostaty, a resweratrol, zawarty w winogronach i w czerwonym winie, przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym.

Chociaż profesor Veronesi zachęca do diety opartej na roślinach, jego poradnik jest nie tylko dla wegetarian, lecz dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się, jak dłużej i lepiej żyć.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »