Dieta na bazie twojego DNA

fot.123rf

Potrafimy już odczytać kod genetyczny oraz wyłapać w nim błędy wywołujące różne choroby. A im wcześniej zdobędziemy gruntowną wiedzę na temat własnego organizmu, tym szybciej stanie się on sprawnie działającym mechanizmem, któremu łatwiej będzie eliminować zagrożenia.
Nutrigenetyka ułatwia opracowywanie modelu odżywiania, który jest precyzyjnie dopasowywany do konkretnych potrzeb każdego z nas. Umożliwia dotarcie do źródła wiedzy o organizmie i przełożenia jej na język jego potrzeb. Kształtuje trend wykorzystania wiedzy o genach w celu minimalizowania ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych. Czy w przyszłości będziemy mogli się przed nimi uchronić? Tak, jeśli w odpowiednim momencie zostanie oszacowany stopień prawdopodobieństwa ich wystąpienia – bo to właśnie umożliwi odpowiednią profilaktykę. Naukowcy podjęli wyzwanie na miarę XXI wieku. Chcą przetłumaczyć skomplikowane zagadnienia na język, którym każdy będzie się swobodnie posługiwał. A to już niedługo pozwoli każdemu z nas odczytać swój podpis DNA.

reklama

Czytaj więcej

Giovanni Scapagnini prof. medycyny i biochemii klinicznej, współpracownik nominowanego do Nagrody Nobla prof. Roberta Gallo

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »