Dieta na wiosnę. Amarantus zamiast pszenicy

123rf.com

Amarantus, znany także pod nazwą szarłat, to prastara roślina o rodowodzie sięgającym 5 tysięcy lat wstecz. Nazywany jest również Ziarnem, a nawet Złotem Inków. Przez społeczności Inków, Majów i Azteków był postrzegany nie tylko jako główny składnik pożywienia, lecz także odgrywał ważną rolę w ceremoniale religijnym. Dziś amarantus ponownie cieszy się dużą popularnością w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. O jego prozdrowotnych właściwościach coraz częściej słychać też w Europie.
Amarantus sprawdza się w diecie osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Naturalnie bezglutenowe, bogate w białko o wysokiej wartości odżywczej i nienasycone kwasy tłuszczowe ziarna amarantusa stanowią bardzo dobrą alternatywę dla tradycyjnych zbóż – składnik przewyższa jakością nie tylko ten z pszenicy, jęczmienia i kukurydzy, lecz także ma więcej wartości niż białko dostarczane w mleku. Ta szczególną jakość wynika z niezwykle cennych aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Ich źródłem są szczególnie produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego o ziarnach amarantusa powinni pamiętać głównie wegetarianie i weganie.

reklama

Szarłat jest naturalnym źródłem błonnika, cennych składników mineralnych (m.in. wapnia, fosforu, potasu i magnezu), witamin (przede wszystkim C, A, E i B6), kwasu pantotenowego i foliowego. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, nasiona amarantusa zaliczane są do grupy „superżywności” (superfoods). Mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe oraz pomagają w walce z cukrzycą, chorobami układu nerwowego i kostnego, dlatego wchodzą w skład żywności funkcjonalnej. Najczęściej ziarna amarantusa można spotkać w formie surowych nasion, które należy ugotować do miękkości. Ponadto, często spotykaną formą jest popping, czyli ekspandowane ziarna. Szarłat jest spotykany również w formie płatków jako dodatek do potraw gotowanych i duszonych. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej owsianki, zwłaszcza w połączeniu z marmoladą i orzechami.

mat. pras. Sante; w ofercie Sante dostępne są nasiona Amarantus Bio oraz wafle ryżowe z amarantusem