Dieta w chorobie onkologicznej, czyli jak się odżywiać, by zmniejszyć dodatkowe zaburzenia organizmu

fot.123rf

Chorobom onkologicznym towarzyszy szereg nieprzyjemnych dolegliwości, z którymi wiąże się brak apetytu czy trudność z przełykaniem. Jednocześnie spożywanie niektórych produktów jest niewskazane. Jakich zasad należy przestrzegać, radzi dietetyk Elżbieta Duda-Gmurczyk.
W ostatnich latach wzrosła liczba zachorowań na nowotwory złośliwe. Czynników jest wiele – starzejące się społeczeństwo, nieprawidłowy styl życia i odżywianie, palenie tytoniu, a także negatywne oddziaływanie zanieczyszczonego środowiska. Kiedy staniemy oko w oko z wewnętrznym potworem, jakim jest rak, nie należy się załamywać, a stanąć do walki, ponieważ wygrana jest jak najbardziej możliwa. Dlatego, aby odnieść zwycięstwo, należy się prawidłowo odżywiać. Dzięki temu nie tylko wzmocni się organizm, ale także zmniejszą się jego dodatkowe zaburzenia.

reklama

Odpowiednio zbilansowana dieta

Osobom chorującym na nowotwór często towarzyszą dolegliwości spowodowane rodzajem choroby, przyjmowanymi lekami, radio i chemioterapiami. Należą do nich m.in. brak apetytu, problemy z przełykaniem, złym trawieniem i wchłanianiem składników pokarmowych czy odczuwaniem smaków. W takim przypadku ważne jest ich zniwelowanie w taki sposób, aby nie zawładnęły samopoczuciem chorego.

Przede wszystkim należy pamiętać, że nie istnieje uniwersalna dieta dla każdej osoby cierpiącej na chorobę nowotworową. Jest ona uzależniona od indywidualnych potrzeb i tolerancji organizmu, które są związane z umiejscowieniem nowotworu oraz towarzyszącymi mu przypadłościami. Nie wolno stosować diet samowolnie, bez konsultacji z dietetykiem. To on dopasuje specjalną dietę, uwzględniającą wszelkie przeciwwskazania i zalecenia.

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach: białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i wody. Dzięki temu organizm otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze do prawidłowego funkcjonowania i zwalczania infekcji. Wykorzystuje je również do walki z chorobą. W tym czasie zapotrzebowanie na energię i niektóre składniki może wzrosnąć nawet o 20% w stosunku do zapotrzebowania osoby zdrowej. Jest ono przeciętnie wyższe niż u zdrowego człowieka, szczególnie w przypadku osób wychudzonych i wyniszczonych chorobą.

Podstawa układu odpornościowego

Białko pełni bardzo ważną rolę w walce z chorobą, wzmacnia układ odpornościowy, a także pomaga intensywnie odbudować komórki uszkodzone w trakcie leczenia. Zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta wraz z chorobą, dlatego każdy posiłek dnia powinien go zawierać. Ale należy pamiętać, że w przypadku niewydolności nerek ilość białka powinna być mniejsza i rygorystycznie kontrolowana.