Dieta zgodna z grupą krwi

123rf.com

 

reklama

 

 

Dieta zgodna z grupą krwi zakłada, że zarówno zapotrzebowanie dietetyczne danej osoby, jak również tempo jej metabolizmu uzależnione jest od posiadanej grupy krwi. Oczywiście są zwolennicy i przeciwnicy tej teorii…

Najstarszą z nich jest grupa krwi 0 – posiadał ją już prawdopodobnie człowiek pierwotny, zamieszkujący dzisiejsze tereny Azji ok. 40 tys. lat p.n.e. Osoby posiadające krew oznaczoną symbolem 0 muszą dostarczać organizmowi witamin z grupy B, które można znaleźć m.in. w mięsie. „Mięso jest wartościowym produktem bogatym w białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Spożycie wysokowartościowego białka sprzyja więc właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0. W tym przypadku szczególnie poleca się jedzenie czerwonego mięsa od producentów oferujących świeże i wysokiej jakości produkty” – tłumaczy Piotr Laskowski, dyrektor marketingu i sprzedaży firmy JBB.

Osoby z grupą krwi 0 powinny natomiast ograniczyć spożywanie m.in. zboża, nabiału i roślin strączkowych, które spowalniają metabolizm i mogą stać się przyczyną nadwagi. Podobne zalecenia trawienne mają osoby z grupą krwi B. Nie powinny one przechodzić na wegetarianizm, ponieważ produkty mięsne pomagają im w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Powinny ograniczyć z kolei spożywanie kukurydzy, roślin strączkowych orzeszków ziemnych i pszenicy, które zakłócają procesy trawienne i spowalniają metabolizm.

Innym przypadkiem są osoby posiadające grupę krwi A. Służy im m.in. dieta wegetariańska. Powinny więc pomyśleć o wprowadzeniu do jadłospisu olejów roślinnych, produktów sojowych oraz warzyw, które wzmagają skuteczność ich metabolizmu. Niewskazane jest u nich natomiast spożywanie nabiału, pszenicy i roślin strączkowych, zwłaszcza fasoli, która zaburza wydzielanie enzymów trawiennych. Podobnie jest również z osobami z grupą krwi AB. W ich diecie powinny dominować zielone warzywa, owoce morza oraz – w przeciwieństwie do grupy krwi A – produkty mleczne i tofu. Osoby posiadające tę grupę krwi, borykające się dodatkowo z nadwagą, powinny wyeliminować z diety kukurydzę, pszenicę, grykę oraz fasolkę.

mat.pras.