Dieta owocowo-warzywna poprawia wygląd skóry

Dieta owocoowo-warzywna
123 rf.com

Dowiedziono naukowo,że kilka tygodni diety owocowo-warzywnej poprawia wygląd skóry. W tym roku kuracja upiększająca jest wyjątkowo przyjemna, bo owoce są niezwykłe.
Lekarze oraz dietetycy zalecają dietę owocowo-warzywną przez cały rok, ale – jak to zwykle bywa z dobrymi radami – mało kto ich przestrzega, zwłaszcza zimą. Jednak latem łatwiej o nabranie dobrych nawyków, gdy na targowiskach piętrzą się kolorowe owoce. Właściwa dieta to, poza talią osy i zdrowiem, również uroda!

reklama

O tym, że roślinne barwniki wpływają na odcień cery, wiadomo nie od dziś. Ale jak długo trzeba je sobie dawkować, by osiągnąć widoczny efekt? Brytyjscy naukowcy postanowili to sprawdzić. Ich odpowiedź brzmi: o skuteczności możemy mówić po co najmniej sześciu tygodniach diety owocowo-warzywnej. Najbardziej pożądane dla urody są karotenoidy. Zawdzięcza im swój kolor marchew, brzoskwinie, dynie, morele. Nie mniej cenny jest likopen barwiący na czerwono pomidory, paprykę, arbuzy i różowe grapefruity. Ilość: co najmniej trzy porcje dziennie, czyli trzy filiżanki sałatki owocowej. Kolejna naukowa rada: nie warto owoców zastępować sokami, gdyż są uboższe w inne wartościowe składniki – na przykład błonnik.

Jak zrobić sałatkę owocową? Oryginalny przepis tutaj.