Gdy żołądek odczuwa skutki stresu – zasady diety

Dieta dla osob z problemami z zoladkiem
123rf.com

Ogrom spraw do załatwienia, pośpiech i zbyt mało czasu, by wszystkiemu sprostać, sprawia, że coraz więcej ludzi odczuwa negatywne skutki stresu. Niestety to się nie zmieni, ponieważ tempo życia wzrasta coraz bardziej. Problemy pojawiają się, gdy reakcje stresowe trwają przez dłuższy czas. Żołądek jako pierwszy odczuwa skutki stresu.
Przy przedłużającym się stresie ciało jest w stanie podwyższonej gotowości – poziom adrenaliny i innych hormonów stresu w krwiobiegu jest wysoki i nie wraca do normalnego stanu. To zamieszanie hormonalne powoduje obniżenie odporności organizmu, wzrost napięcia mięśniowego i ciśnienia krwi. Pod wpływem adrenaliny w żołądku wydzielają się większe ilości kwasów trawiennych, wyściełająca go błona śluzowa staje się bardzo wrażliwa na ich działanie. Dlatego czujemy pieczenie w dołku, zgagę, ból.

reklama

Długotrwałe napięcie zwiększa prawdopodobieństwo utrwalenia się tych dolegliwości. Skutkiem stresu najczęściej są choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej, nadwrażliwość jelita grubego, przewlekłe zaparcia.

Każdy z nas musi nauczyć się radzenia sobie ze stresem. Jednym z czynników, które w tym pomagają, jest odpowiednia dieta.

Jakie produkty działają uspokajająco i tym samym zmniejszają poziom stresu w organizmie? Owoce, warzywa, zielone warzywa liściaste, kiełki, pełne ziarno, brązowy ryż, rośliny strączkowe, zioła.