Kaloryczny obiad na diecie odchudzającej

123rf.com

Dobrze zbilansowana dieta nie jest taka straszna. Gdy jesteś syty, nie myślisz cały czas o niedozwolonych potrawach. Największym ryzykiem porzucenia diety jest wystawienie się na pokusy, gdy ruszasz w miasto z przyjaciółmi albo idziesz na proszony obiad do rodziny. Przede wszystkim nie panikuj, bo jeden „grzeszny” posiłek nic nie zmieni. Zwłaszcza, jeśli będziesz pamiętać o kilku zasadach zdrowego jedzenia.
Oto kilka wskazówek, które uchronią cię przed uczuciem, że cała dieta idzie na marne.

reklama

  • Jeśli idziesz do znajomych albo rodziny, uprzedź gospodarzy, że jesteś na diecie.  Oszczędzi ci to niezręcznych wyjaśnień przy stole.
  • Wybieraj dania warzywne albo dodatkową porcję warzyw gotowanych.
  • Wybieraj ryż i ziemniaki w mundurkach, unikaj frytek.
  • Nie jedz potraw smażonych.
  • Ogranicz picie alkoholu. Wybieraj wina musujące, sherry i lekkie piwa. Rozcieńczaj wino wodą, nie pij mocnych piw i koktajli.
  • Jeśli jesteś w restauracji, poproś  kelnera, żeby sos do twojej dania był podany osobno.
  • Na przystawkę wybierz zupę lub sałatkę.
  • Słuchaj sygnałów wysyłanych przez ciało – jeśli czujesz się syty, oddaj talerz, żeby nie podjadać mechanicznie.
  • Delektuj się jedzeniem, od jednego posiłku nie przytyjesz.
  • Nie głódź się potem, to tylko zakłóci metabolizm.