Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Kurkuma_wlasciwosci
123rf.com
12 czerwca 2013 in Diety by Renata Mazurowska

Kurkuma – dobroczynne właściwości

Szczypta kurkumy dodana do placka drożdżowego, ryżu lub… rosołu pięknie barwi potrawę na złoty kolor. Według naukowców wyciąg z jej kłączy może przeciwdziałać alzheimerowi. Warto zrobić dla niej miejsce w swojej kuchni

Strefa zakupów - odwiedź Butik.zwierciadlo.pl

Hindusi wykorzystują kurkumę od tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią całkiem niedawno, dostrzegając związek między niską zachorowalnością mieszkańców Indii na alzheimera i ich dietą. Podejrzewali, że odpowiedź kryje się w stosowanych przez Hindusów przyprawach. I rzeczywiście, wkrótce wyodrębnili aktywny składnik kurkumy – kurkuminoidy. To właśnie te naturalne substancje, znajdujące się w kłączach rośliny, stymulują system immunologiczny do niszczenia białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych odpowiedzialnych za pamięć, uwagę, zachowanie czy nastrój.

Przyprawa życia

Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) jest rośliną z rodziny imbirowatych, reprezentuje ją aż 70 gatunków. Jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Pochodzi z Indii i Azji – tej „przyprawy życia” używają tam uzdrawiacze medycyny ajurwedyjskiej, najstarszego systemu leczniczego świata. Według ajurwedy wszystkie choroby biorą się z toksyn – niestrawionych resztek pokarmu pozostających w układzie trawiennym. A kurkuma dobrze wpływa na trawienie, dostarcza organizmowi niezbędnych do życia składników. Zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne – może kiedyś staną się alternatywą dla antybiotyków? Na to musimy jeszcze chwilę poczekać, naukowcy pracują nad leczniczym zastosowaniem składników tej rośliny i łatwą do przyswojenia formą, bowiem, by odczuć dobroczynne działanie kurkumy, trzeba ją stosować przez dłuższy czas. Spożywana jako przyprawa niestety nie dociera w całości bezpośrednio do krwioobiegu i do tkanek, więc jej właściwości lecznicze nie są przez organizm ludzki w pełni wykorzystywane.

Co jeszcze wiemy o kurkumie?

Obniża poziom cholesterolu i glukozy, działa przeciwnowotworowo, łagodzi niestrawność żołądka. Z powodu właściwości przeciwzapalnych i antybiotycznych wykorzystywana jest w leczeniu trądziku i innych schorzeń skóry. Wskazaniem do jej używania są także zaparcia i wzdęcia, a wyciągi na bazie alkoholu z kłącza rośliny stosowane są przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz zaburzeniach trawiennych. Nauka dąży do tego, by właściwości kurkumy wykorzystywać także w profilaktyce i leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy.

Strony: 1 2


Strefa zakupów


zdjecie tytulowe

5 największych trendów w modzie na sezon jesień-zima 2016/17

Jak oswoić topowe trendy nadchodzącego sezonu? Styliści Balladine mają na to swój sposób – proponują ubrania polskich marek odzieżowych. Są modnie skrojone, uszyte z wysokogatunkowych ...
Young pregnant woman packing on a sofa

Co kupić przed porodem, czyli wyprawka dla mamy do szpitala

Niezależnie od tego, czy jako perfekcjonistka kupisz wszystko i spakujesz na dwa miesiące przed porodem, czy zrobisz to kilka dni przed terminem, wyprawka dla ...
900-p-rim

Doświadczenia dla dzieci, czyli jak wychować geniusza

Zabawy edukacyjne nie muszą wymagać trudno dostępnych rekwizytów ani specjalnych umiejętności. Możemy cieszyć się nimi wspólnie z dziećmi nawet podczas codziennych, zwykłych zajęć. Jak stymulować ...
Newsleter_Header_01

Warsztaty i szkolenia miesiąca

zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI