Kurkuma – dobroczynne właściwości

Kurkuma_wlasciwosci
123rf.com

Hindusi wierzą, że żywność jest darem bożym – potrawy należy przygotowywać i spożywać z szacunkiem i wdzięcznością za ten dar. Gotowanie i jedzenie jest swoistą modlitwą, świadomym działaniem. Nie ma w Indiach domu bez kurkumy – służy nie tylko w kuchni, jest także stosowana w kosmetyce i jako drogocenne lekarstwo, m.in. przyspieszające gojenie się ran. W Polsce nadal jest mało znana i wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek czy ryżu. W Ameryce jest bardziej powszechna – dodaje się ją do jaj, omletów, majonezów i serów, bo barwi potrawy, podobnie jak szafran, na złoty kolor. Można ją dosypywać także do dań z fasoli i soczewicy lub zup-kremów. Warto dodawać kurkumę do ciężkich potraw, najlepiej w połączeniu z pieprzem (łatwiej się przyswaja). Opłaca się także poszukać kosmetycznych olejków i kremów z kurkumą, by doświadczyć bogactwa jej zbawiennych właściwości dla urody. W Polsce dostępne są, za kilka złotych, krople Solaren – wyciąg z kłącza ostryżu, który pomaga doraźnie przy niestrawności, wzdęciach, zaburzeniach trawienia, biegunkach. Przynosi też ulgę w chorobach skóry.

reklama

Zanim do aptek trafią wyprodukowane przez naukowców leki przeciwnowotworowe i przeciwdziałające alzheimerowi, już teraz możesz docenić zbawienny wpływ kurkumy na zdrowie. Wsypuj ją do dań z fasolą, ciecierzycą, do masła, rosołu i ryżu.

Przeciwwskazania: niedrożność dróg żółciowych.