Nowotwór a dieta – zalecenia ogólne

Nowotwory a dieta
123rf.com

Dieta w istotny sposób uzupełnia leczenie medyczne, ale go nie zastępuje. Poniższe zalecenia mogą więc być stosowane tylko wtedy, gdy nie kolidują ze wskazaniami , jakie pacjent otrzymuje od lekarza prowadzącego w czasie leczenia nowotworów.
Przygotowując pożywienie dla osób w chorobach nowotworowych, pamiętajmy, że po chemioterapii czy radioterapii często zmieniają się doznania smakowe i zapachowe.

Osoby w chorobach nowotworowych powinny jeść potrawy gotowane na parze lub duszone na małym ogniu. Smażenie jest dopuszczalne, jeśli smażymy na wodzie z dodatkiem oleju. Wykonuje się to w następujący sposób: na patelnię z grubym dnem wlewamy wodę a następnie taką samą ilość oleju. Potrawy mają wtedy smak i zapach jak przy smażeniu tradycyjnym. Używanie kuchenek mikrofalowych jest wykluczone.

Zalecane jest też macerowanie warzyw, aby były lepiej strawne, a zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – łatwiej przyswajalne przez organizm. Macerowanie polega na tym, że oczyszczone warzywa skrapiamy nierafinowaną oliwą lub olejem z pierwszego tłoczenia na zimno i wstawiamy do lodówki co najmniej na 15 min. Można je przechowywać w ten sposób do 24h. Potem przygotowujemy z nich odpowiednie posiłki.

Warto rozpoczynać posiłek rozpoczynać od surowych, świeżych warzyw, a następnie jeść dania gotowane lub duszone. W żywieniu osób w czasie chorób nowotworowych szczególne znaczenie mają produkty, które odbudowują i wzmacniają organizm, czyli z dużą zawartością:

  • witamin, w tym witaminy C, betakarotenu i innych antyoksydantów
  • składników mineralnych
  • kwasów tłuszczowych omega-3
  • błonnika.

Do picia i przygotowywania posiłków należy używać wody niskozmineralizowanej. Jeśli odczuwa się pragnienie, można pić wodę, ale zalecane jest także zastępowanie jej sokami naturalnymi, przygotowanymi bezpośrednio przed wypiciem, herbatami ziołowymi i zupami.

Przepisy na naturalne soki warzywne tutaj

Warto, by wszystkie stosowane w diecie warzywa i owoce, zboża i inne składniki pochodziły z upraw ekologicznych prowadzonych na dobrej, żyznej glebie. Produkty używane w diecie osób chorych na nowotwory mają być najwyższej jakości!