Soki naturalne

Soki naturalne
123rf.com

Najzdrowsze są soki naturalne robione bezpośrednio przed spożyciem. Pamiętajmy, że owoce mają w swoim składzie duże ilości cukru, więc nie należy ich dosładzać. Soki owocowe wypite do 4 godzin a soki warzywne do 10 godzin po przygotowaniu zachowują wszystkie składniki odżywcze. Soki warzywne można przechowywać w lodówce przez dobę, najlepiej w szklanych ciemnych butelkach.
Wartość odżywcza soków wynika z zawartych w nim witamin, minerałów, flawonoidów, które opóźniają starzenie, oraz pektyn, które redukują poziom cholesterolu. Podstawowa różnica pomiędzy produktem z kartonu a sokiem wyciskanym bezpośrednio przed spożyciem polega na tym, że napój z kartonu zawiera tylko 60% swojej wartości, ponieważ sok jest wyciskany z owoców lub warzyw a następnie pasteryzowany. W sklepach można kupić również soki świeże niepasteryzowane, jednodniowe, których krótka przydatność do spożycia wynika właśnie z braku pasteryzacji. Według obowiązującego w Polsce prawa do produktów noszących nazwę sok nie wolno dodawać żadnych barwników ani konserwantów, ale można dodawać witaminę C, kwasek cytrynowy i cukier.

reklama

Znakiem rozpoznawczym prawdziwego soku jest to, że jest mętny. Oprócz minerałów i witamin zawiera również błonnik. Dla małych dzieci, które nie mogą jeść wszystkiego tego, co jedzą dorośli, zaleca się dolewać wody do świeżo wyciśniętego naturalnego soku. Dzieci mają bardzo wrażliwe kubki smakowe i smak nierozcieńczonego soku może być dla nich zbyt intensywny. Warto o tym pamiętać też i dlatego, by nie zniechęcać swoich pociech do tak wartościowych składników diety jak sok. Świeżo wyciśnięty sok jest nieporównywalnie lepszy niż wszelkiego rodzaju słodzone napoje gazowane i niegazowane. Wyciskanie soku może być wspólną zabawą, a jednocześnie pomaga tworzyć nawyki zdrowego odżywiania.

Warzywne soki zasługują na szczególną uwagę, ponieważ działają oczyszczająco i antyzapalnie na mięśnie, tkanki i krew, a tym samym przyczyniają się do zdrowia i długowieczności. Po tygodniu spożywania surowych soków poprawia się sen, zmienia się kolor skóry, stan paznokci, a układ trawienny lepiej funkcjonuje. W celach profilaktycznych można spożywać dowolne świeżo przygotowane soki. Warto próbować tworzyć koktajle własnej kompozycji. Próbowanie nowych smaków to dodatkowa przyjemność.