1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Węglowodany w diecie odchudzającej

123rf.com
123rf.com
Dietetycy zgodnie podkreślają znaczenie węglowodanów w diecie. To główne źródło energii, zwłaszcza dla naszego mózgu. Dotyczy to także osób, które się odchudzają. Wbrew mitowi, że węglowodany zagrażają sukcesowi kuracji.

Zawartość węglowodanów w diecie powinna wynosić 50% - 60% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Osoby będące na diecie oraz aktywnie uprawiające sport często popełniają błędy żywieniowe, eliminując spożycie węglowodanów. Ta dość popularna tendencja wiąże się z mylnym identyfikowaniem właściwości cukrów i szufladkowaniem tych składników odżywczych jako wrogów każdej kuracji odchudzającej. Eliminacja cukrów z menu jest błędem - należy skupić się na odpowiednim ich wyborze.

- Węglowodany, które są spożywane w nadmiarze, to głównie cukry proste (obecne np. w słodyczach, słodkich napojach), które odkładane są w postaci niepożądanej tkanki tłuszczowej. Dlatego też powinny być one zamieniane na węglowodany złożone. Ich bogatym źródłem są m.in. produkty zbożowe z grubego przemiału (pieczywo razowe, kasze, otręby, makarony pełnoziarniste), nasiona roślin strączkowych oraz surowe warzywa i owoce. Warto także zaznaczyć, że produkty te dostarczają nie tylko węglowodanów złożonych, ale również błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i niezbędnych składników mineralnych – mówi Justyna Zalega, dietetyk kliniczny, ekspert DietBox.pl

Człowiek spożywa główne rodzaje węglowodanów.

  • Najbardziej podstawowe to cukry proste, a wśród nich między innymi fruktoza obecna w owocach, laktoza w mleku, sacharoza, czyli cukier stołowy, oraz glukoza – podstawowy związek energetyczny dla większości organizmów.
  • Złożone węglowodany pod postacią skrobi znajdziemy w wielu roślinach strączkowych, warzywach oraz ziarnach zbóż.
  • Ostatni rodzaj węglowodanów to włókno, czyli błonnik, którego należy szukać w owocach, warzywach, roślinach strączkowych oraz w produktach pełnoziarnistych. Błonnik pokarmowy zaliczamy do tzw. nietrawionych węglowodanów, ale jest istotnym składnikiem diet redukujących masę ciała - zwiększa poczucie sytości, ułatwiając w ten sposób przestrzeganie zaleceń dietetycznych i tym samym sprzyja odchudzaniu.
Zarówno zawartość, jak i rodzaj spożywanych węglowodanów, ma bardzo duży wpływ na stan zdrowia człowieka. Ich niedobór lub nadmiar może stwarzać ryzyko rozwoju schorzeń dietozależnych, zwłaszcza otyłości, cukrzycy, miażdżycy i nowotworów przewodu pokarmowego. Zbyt niska ilość węglowodanów w diecie, wpływając niekorzystnie na procesy metaboliczne, prowadzi do zaburzeń przemiany białek i tłuszczów.

- Z punku widzenia kuracji odchudzającej, bardzo ważne jest, że węglowodany uczestniczą w regulacji procesów sytości i głodu. Ponadto wpływają na poziom glukozy i insuliny  we krwi, metabolizm tłuszczów, a poprzez fermentację stymulują prawidłową czynność jelit. Mogą także spełniać funkcje immunomodelujące (np. prebiotyki korzystnie wpływają  na funkcjonowanie bakterii probiotycznych w przewodzie pokarmowym) a także wpływać  na wchłanianie wapnia. Powyższe właściwości mają ważne znaczenie dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Węglowodany złożone ułatwiają kontrolę masy ciała, są ważnym składnikiem w profilaktyce  cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, nowotworów jelita grubego, zaparć i odporności na infekcje jelitowe. Doniesienia naukowe wskazują, że diety o niskiej zawartości węglowodanów (poniżej 50%) oraz o wysokiej podaży tłuszczu (powyżej 35%) sprzyjają wręcz zwiększeniu masy ciała  – komentuje ekspert DietBox.pl.

Racjonalna dieta odchudzająca powinna dostarczać nie mniej niż 100 g węglowodanów dziennie, co zapobiega zużywaniu białka wewnątrzustrojowego na potrzeby energetyczne organizmu oraz  powstaniu zakłóceń bilansu wodnego.

na podst.mat.pras.dietbox.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze