Gdy nie masz czasu na gotowanie, wybieraj spośród produktów przetworzonych te najbardziej wartościowe. Oto kilka z nich:
Jest łatwiej przyswajalny od mleka, zawiera wapń, witaminy, minerały oraz łatwostrawne białko i żywe kultury bakterii, które wzmacniają organizm.
Fasola w puszce
Zdrowiej jest oczywiście kupić suchą fasolę, namoczyć i ugotować, ale awaryjnie możesz sięgać po tę z puszki – jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Odcedź ją i przepłucz przed zjedzeniem.
Sos pomidorowy – np. do spaghetti
Wybieraj ten w słoikach, zawiera witaminy i minerały, m.in. potas, jest także źródłem likopenu chroniącego przed nowotworami i chorobami serca.
Tuńczyk w puszce
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie świeżej ryby, zjadaj od czasu do czasu rybę z puszki ze względu na cenne kwasy tłuszczowe omega-3
Mrożone warzywa i owoce
Są pakowane w najlepszym, najbardziej wartościowym momencie wzrostu, zachowują całą wartość odżywczą i są tańsze niż świeże, hodowane sztucznie, ale poza sezonem.
Ryż w torebkach
Dzięki obróbce gotuje się go 8–10 min zamiast 30 (czy 45 min w przypadku ryżu brązowego); zawiera m.in. sole mineralne, fosfor, wapń, magnez, cynk, fluor, błonnik i inne witaminy, zapewnia organizmowi równowagę kwasowo zasadową, co usprawnia trawienie.
Orzechy
Najlepiej prażone, orzechy ziemne, nerkowca, pistacje, brazylijskie – zabieraj ze sobą i w razie napadu głodu, gdy nie możesz zjeść innego zdrowego posiłku, przekąś kilka z nich, są zdrowsze niż batonik, dostarczają energii i cennych składników (nie jedz wieczorem, są ciężkostrawne).
Hummus – w słoiku lub w puszce
Ma wysoką zawartość cennego białka, możesz zanurzać w nim pokrojony seler, marchewkę czy ogórek lub posmarować ciemne pieczywo (zamiast masła).