Ziemniaki dla sercowców

123RF.com

Tuczące? Puste kalorie? Żadnych wartości odżywczych? Nic podobnego. Ziemniaki nie tylko są zdrowe, ale mogą też stanowić lekarstwo. Konkretnie: na nadciśnienie.
Nie mówimy, rzecz jasna, o frytkach czy o puree z masłem i śmietaną, ale o ziemniakach pieczonych bez tłuszczu. Naukowcy z uniwersytetu w Pensylwanii zrobili eksperyment. 18 osób z nadwagą i nadciśnieniem tętniczym podzielono na dwie grupy. Pierwsza była przez miesiąc na diecie ziemniaczanej – codziennie jedli oni kilka ziemniaków pieczonych w skórce. Osoby z drugiej grupy w ogóle ziemniaków w menu nie miały. Potem grupy zamieniły się rolami. Oczywiście codziennie wszystkim badanym mierzono ciśnienie. Stwierdzono, że grupa „kartoflana” miała znacznie lepsze wyniki – zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe było u nich niższe. Kiedy „odstawiali” ziemniaki, wartości rosły. Lekarze są zdania, że to dobroczynne działanie zawdzięczamy przede wszystkim dużej ilości obecnych w tych warzywach przeciwutleniaczy.

reklama

W dodatku – co też przecież istotne – żaden z badanych nie przytył! I tak obalono mit, że kartofle tuczą.

Co prawda badania robiono na ziemniakach czerwonych, ale naukowcy przypuszczają, że białe mają podobne działanie. Teraz planują przeprowadzić eksperymenty potwierdzające tę hipotezę. Jedzmy zatem ziemniaki. Poza przeciwutleniaczami zawieraja one potas, żelazo, witaminy. A w dodatku jakie są smaczne!