Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dlaczego pełne ziarna są zdrowe?

8 września 2015 in Zdrowie by redakcja
Wszystkie ziarna są źródłem dobrych węglowodanów, witamin i soli mineralnych, mają też niewiele tłuszczów. Ale pełne ziarna są jeszcze zdrowsze. Dostarczają między innymi błonnika, magnezu, potasu.

Co warto wiedzieć na temat produktów pełnoziarnistych?

  • Kromka białego pieczywa z supermarketu zawiera ok. 66 kcal, 1,9 g białka i 0,6 g błonnika a kromka pieczywa pełnoziarnistego zawiera ok. 69 kcal, 3,6 białka i 1,9 g błonnika. Bez trudu widać, która dostarcza organizmowi więcej energii!
  • W trakcie rafinacji produktów zbożowych, takich jak biały ryż czy biała mąka, ziarna są pozbawiane łuski i zarodka, i w efekcie tracą do 80% wartości odżywczej, mimo że do żywności są dodawane witaminy i sole mineralne. Poza tym gotowe produkty nie mają błonnika, a ten m.in. dłużej zapewnia poczucie sytości.
  • Produkty pełnoziarniste są powszechnie dostępne w sklepach, także w wielu pizzeriach można już zamawiać  makarony i pizzę z pełnego zboża. Warto więc na stałe wprowadzić do diety kaszę jaglaną, płatki owsiane, pieczywo i makarony pełnoziarniste, kaszę bulgur i mąkę gryczaną.
  • Klasyczne pieczywo pełnoziarniste jest ciemniejsze i ma lekko gorzki smak, ale sam kolor pieczywa nie gwarantuje, że jest to faktycznie produkt pełnoziarnisty.

Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI