Dlaczego warto pić soki i musy owocowo-warzywne?

100% soki i musy pod względem wartości odżywczej są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie.
Soki naturalne są bogate w cenne składniki odżywcze z owoców i warzyw takie jak: witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze, a soki mętne i przecierowe zawierają również błonnik. 100% soki i musy owocowo-warzywne to idealna alternatywa dla świeżych owoców i warzyw, szczególnie zimą pozwalają one dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Co jeszcze warto wiedzieć o sokach i musach owocowo-warzywnych?

Do soków nie wolno dodawać barwników, konserwantów ani cukru
Zgodnie z przepisami prawa do wszystkich soków owocowych i warzywnych oraz soków 100% i musów w opakowaniach jednostkowych nie wolno dodawać barwników ani substancji konserwujących (konserwantów). Do wszystkich soków owocowych i pomidorowych nie wolno dodawać żadnych cukrów, w tym syropu glukozowo-fruktozowego oraz słodzików (substancji słodzących). Niewielkie ilości cukrów ze względów smakowych można jedynie dodawać do soków warzywnych i warzywno-owocowych.

Sok wyprodukowany z zagęszczonego soku jest pełnowartościowy
Wszystkie soki są bardzo zbliżone do siebie pod względem wartości odżywczej. Zgodnie z prawem sok owocowy odtworzony z zagęszczonego soku owocowego musi zachować fizyczne, chemiczne oraz organoleptyczne i odżywcze właściwości, odpowiadające co najmniej właściwościom, jakie mają soki bezpośrednio otrzymane z owoców tego samego gatunku. Nie ma również żadnych danych naukowych potwierdzających przeciętną wyższą wartość odżywczą soków świeżo wyciskanych od tych odtworzonych z soku zagęszczonego.

Soki w kartonach mają długa datę ważności ze względu na zastosowany proces pasteryzacji
Soki i musy najczęściej są pasteryzowane, co oznacza, że sok jest w krótkim czasie podgrzewany do wysokiej temperatury, a następnie szybko schładzany. Proces ten jest w pełni bezpieczny i naturalny. Ma na celu zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które, pozostawione w soku, prowadzą do procesu psucia. Proces ten gwarantuje dłuższy termin przydatności do spożycia. Do wszystkich soków owocowych i warzywnych, pasteryzowanych i niepasteryzowanych, w każdym rodzaju opakowania jednostkowego (butelki, kartony, bag in box) zgodnie z przepisami prawa nie wolno dodawać żadnych substancji konserwujących.

Soki to produkty o takiej samej wartości kalorycznej jak owoce czy warzywa, z których powstały
Soki mają taką samą kaloryczność jak owoce i warzywa wykorzystane do ich produkcji. Średnia kaloryczność owoców i otrzymanych z nich soków jest praktycznie taka sama i wynosi 40-50 kcal/100 g produktu. Średnia kaloryczność warzyw i otrzymanych z nich 100% soków wynosi 15-30 kcal/100 g produktu.

na podst. mat. kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”