Jak łączyć warzywa i owoce w posiłkach?

123rf.com

Mimo że deklarujemy zainteresowanie zdrowym odżywianiem, w diecie Polaków wciąż jest za mało warzyw i owoców. Późna wiosna to dobry czas na zmiany na talerzu, ponieważ jest coraz więcej świeżych owoców i warzyw. Odpowiednio łącząc produkty podczas tworzenia posiłku, można zwiększyć ich pozytywny wpływ na nasz organizm.   Jak komponować posiłki zawierające warzywa i owoce? 
Oto przykładowe zdrowe zestawy żywności:

reklama

  • pomidory i brokuły – pierwsze z nich zawierają likopen neutralizujący działanie wolnych rodników, natomiast drugie wspomagają usuwanie tych składników z organizmu;
  • duet jabłko i żurawina wspomoże funkcję opóźnienia procesu starzenia. Konsumowane razem będą działać jako antyoksydanty jeszcze skuteczniej;
  • świeży szpinak z dodatkiem cytryny dobrze sprawdza się przy anemii, ponieważ dzięki witaminie C w owocu łatwiej przyswoić żelazo;
  • produkty mięsne warto jeść z surówką z kapusty, papryką czy natką pietruszki. Do takiego posiłku polecany będzie także sok z czarnej porzeczki;
  • warzywa powinno się spożywać w towarzystwie dobrych tłuszczów;
  • awokado dodane do pomidorów sprawia, że znacznie łatwiej przyswajana będzie zawarta w nich witamina A, podobnie będzie działało zestawienie oleju rzepakowego czy oliwy z warzywami.

Czego nie łączyć?

  • Lepiej nie pić gorącej herbata z cytryną, gdyż wysoka temperatura niszczy znajdującą się w owocu witaminę C, a kontakt liści herbaty z kwasem cytrynowym powoduje wytrącenie się cytrynianu glinu, który może kumulować się w organizmie. Jeśli zależy nam na walorach smakowych, przed dodaniem cytryny należy usunąć liście lub torebkę z napoju. W celach leczniczych sok z cytryny można pić z letnią wodą.
  • Herbata utrudnia także przyswajanie witaminy B1 zawartej w produktach na bazie drożdży.
  • Brokułu, brukselki czy kapusty nie poleca się łączyć z rybami i owocami morza, ponieważ ograniczą one przyswajanie jodu.
  • Kompozycją zmniejszającą ilość dostarczonych do organizmu składników jest też łączenie świeżego ogórka z warzywami lub owocami, które zawierają witaminę C (np. papryką, czarną porzeczką, truskawką, pomidorem), ponieważ zawarty w nim enzym askrobinazy niszczy tę witaminę. Aby zapobiegać temu procesowi, do warzyw bogatych w witaminę C wystarczy dodać olej lub oliwę, a ogórek dopiero po wymieszaniu składników.
  • Ponadto dobrze z umiarem łączyć pomidory z białym serem. Kwas szczawiowy z pierwszego z wymienionych wchodzi w reakcję z wapniem zawartym w serze, tworząc nierozpuszczalne kryształy szczawianów wapnia, które spożywane w dużych ilościach mogą sprzyjać rozwojowi artretyzmu.

na podst. mat. programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”