Jak odchudzić święta?

fot.123rf

Wspólne spożywanie posiłków jest jednym z fundamentów świątecznej tradycji. Samo wigilijne menu według obyczaju powinno składać się z dwunastu potraw, a przecież to zaledwie wstęp do świątecznego ucztowania. Jak w pełni cieszyć się świątecznymi potrawami, a jednocześnie nie zyskać w krótkim czasie niechcianych kilogramów, radzi Barbara Dąbrowska – Górska, dietetyczka oraz ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”.

reklama

Wybór składników

W tym roku zamień białą mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą, suszone owoce dosładzane na niedosładzane i niesiarkowane, a majonez na jogurt naturalny, zaś ser biały pełnotłusty na półtłusty lub chudy.

Upiecz rybę

Wigilijnego karpia i rybę (np. do ryby po grecku) upiecz w folii aluminiowej zamiast smażyć na głębokim tłuszczu. Możesz też użyć dobrej jakości patelni do smażenia beztłuszczowego bądź oleju rzepakowego, czy oliwy z oliwek w sprayu.

Unikaj soli

Przyprawiając potrawy świąteczne używaj dużej ilości świeżych i suszonych ziół, a ogranicz solenie. Sól podnosi ciśnienie krwi i powoduje, że organizm zatrzymuje płyny. Dołącz do dań produkty o wysokiej zawartości potasu, takie jak suszone śliwki kalifornijskie, pomidory, seler czy awokado, bowiem potas niweluje negatywne działanie soli.

Nie przeciągaj ucztowania

Ciesz się każdym kęsem świątecznych potraw, próbuj wszystkiego, ale w niewielkich ilościach. Upewnij się, że biesiadowanie zakończy się po 2 dniach świąt, nie przeciągaj ucztowania na cały tydzień aż do Nowego Roku. Resztki większości potraw możesz zamrozić.

Zredukuj dodatkowy cukier

Zadbaj, aby przygotować zdrowszą i mniej kaloryczną wersję słodkości. Pomoże Ci w tym puree ze śliwki kalifornijskiej, którym możesz zastąpić część cukru z oryginalnego przepisu bez zmiany konsystencji i smaku. W testach przeprowadzanych w Wielkiej Brytanii przez zespół ds. żywienia California Prune Board, zredukowano zawartość cukru w siedmiu potrawach, zastępując część cukru z tradycyjnego przepisu, puree ze śliwek kalifornijskich. W testowanych potrawach udało się zredukować zawartość cukru od 11.9% do 35% w stosunku do tradycyjnej receptury, bez utraty konsystencji oraz smaku. Puree jest proste w przygotowaniu: wystarczy zmiksowanie suszonych śliwek z wodą (w odpowiednich proporcjach).