Jakie jedzenie lubi mózg?

123rf.com

Ludzki mózg to genialny instrument, który pozwala na odbieranie, przetwarzanie oraz generowanie bodźców. Kieruje on również wszystkimi procesami zachodzącymi w organizmie człowieka. Jak na co dzień wspomagać pracę tego organu? Po pierwsze, powinniśmy zadbać o odpowiednie „nakarmienie” mózgu.

Dzięki zbilansowanej diecie możemy pracować efektywniej, szybciej i sprawniej. Ośrodkowy układ nerwowy, w skład którego wchodzi mózg, do odżywiania się wykorzystuje tlen oraz blisko połowę glukozy krążącej we krwi. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy spożywać duże ilości produktów bogatych w cukry proste. Kluczowe m.in. dla mózgu jest natomiast utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi, co zapewni nam regularne spożywanie posiłków bazujących na produktach zbożowych, warzywach i owocach.

reklama

„Do efektywnego funkcjonowania ludzki mózg potrzebuje magnezu, który odgrywa kluczową rolę w przewodnictwie nerwowym. Niezmiernie ważne są również dobroczynne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3. To one przyczyniają się do rozwoju i utrzymania zdolności poznawczych, lepszego zapamiętywania, chronią nas przed procesami starzenia mózgu, a także pomagają w zwiększeniu objętości istoty szarej, szczególnie w regionach odpowiedzialnych za odczuwanie szczęścia”, tłumaczy Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego Żyj smacznie i zdrowo. „

„Karmiąc” swój mózg warto pamiętać także o produktach zawierających żelazo, będące składnikiem hemoglobiny transportującej tlen do wszystkich komórek naszego ciała, w tym mózgu. Niedobór żelaza może doprowadzić do rozwinięcia się anemii, a w konsekwencji do niedotlenienia komórek (w tym komórek mózgu). A niewystarczające dotlenienie oznacza zmniejszenie sprawności fizycznej i umysłowej, osłabienie koncentracji oraz problemy z pamięcią. Jeśli na naszym talerzu znajdą się świeże warzywa, owoce i zioła, dostarczymy organizmowi cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, negatywnie wpływające na komórki ciała, także nerwowe, a ponadto wspomagają zdolność zapamiętywania i uczenia się. Warzywa i owoce to także źródło kwasu foliowego koniecznego do prawidłowego rozwoju mózgu człowieka już w łonie matki. To dlatego kobietom w ciąży, a także wszystkim kobietom w wieku rozrodczym zalecana jest dodatkowa suplementacja tego składnika. Pomocna w zachowaniu dłuższej sprawności mózgu jest także lecytyna, którą znajdziemy m.in. w jajach. Powinniśmy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Nawet najmniejsze odwodnienie może przyczynić się do obniżenia efektywności mózgu.