Witaminy w produktach sezonowych

123rf.com

Kolejny miesiąc przynosi świeże sezonowe warzywa i owoce, które są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Warto wybrać się na pobliski targ i kupić kilka owocowo-warzywnych hitów, które urozmaicą twoje menu.

reklama

Jagodowy sposób na bóle brzucha

123rf.comTe niewielkie, fioletowe kuleczki są prawdziwym ukojeniem dla chorych na zatrucie pokarmowe. Dzięki witaminom C, PP, E, B1, B2 i licznym składnikom mineralnym i antocyjanom – barwnik w jagodach, łagodzą bóle brzucha i nudności. Dodatkowo przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych w przewodzie pokarmowym i korzystnie wpływają na wzrok i krążenie. Przy biegunce warto sięgnąć po suszone jagody lub napar z tych owoców – ich silne właściwości przeciwbiegunkowe szybko zlikwidują problem. Surowe owoce działają z kolei rozwalniająco, są więc idealne na zaparcia. Mały, wielki owoc! (fot.123rf.com)

Na ratunek – kapusta!

123rf.com
Witaminowa bomba. Witaminy C ma tyle co cytryna, sporo witamin z grupy B, A, trochę E i K. Dodatkowo wapń, potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Kapusta powinna być wręcz niezbędnikiem w twojej kuchni. Dzięki takiemu stężeniu witamin podnosi odporność, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, a jeśli któregoś letniego wieczoru wypijesz za dużo alkoholu – pomoże ci uchronić się przed skutkami następnego dnia. (fot.123rf.com)

Cukinia nawet dla półrocznego malucha!

123rf.com

Cukinia jest bardzo ceniona przez dietetyków m.in. za potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, B1, C, K i beta-karoten. Pozytywnie wpływa na proces trawienia i odkwasza organizm. Jest lekkostrawna i łagodna w smaku dlatego z całą pewnością możesz podawać ją nawet swojemu maluchowi. (fot.123rf.com)