Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

123rf.com

Ocet jabłkowy zwany przez wielu „darem natury”, poprawia nie tylko smak potraw, ale także procesy trawienne organizmu. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy i zapobiega efektowi jo-jo. 

Prozdrowotne właściwości octu znane są od dawna. Już w starożytności stosowano go jako lekarstwo oraz – po rozcieńczeniu wodą – podawano jako orzeźwiający napój. Piła go Kleopatra, szczególnie po ciężkostrawnych ucztach, stosował także Hipokrates w dolegliwościach dróg oddechowych i problemów trawiennych, a Krzysztof Kolumb wykorzystywał go w zwalczaniu szkorbutu.

reklama

Ocet jabłkowy wykazuje działanie zmniejszające apetyt. Spożywany w niewielkich ilościach przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego, a także spala tkankę tłuszczową i zapobiega jej odkładaniu się. W efekcie po jego spożyciu przestajemy być głodni i jednocześnie mniej jemy. Przyjmuje się, że osoby, które chcą zredukować masę ciała, powinny spożywać ocet 3 razy dziennie w postaci wodnego roztworu (2 łyżki octu na szklankę wody). Napój należy pić na czczo, najlepiej przed obiadem i kolacją przez okres kilku tygodni. Dla złagodzenia smaku napój można dodatkowo osłodzić cukrem lub miodem.

Pamiętaj, by w trakcie stosowania octu jabłkowego ściśle trzymać się ustalonej dawki. Nadmierne stosowane octu może prowadzić do problemów z żołądkiem. Dodatkowo zalecane jest robienie kilkutygodniowych przerw w jego zażywaniu. Nie możemy również zapomnieć o tym, że w czasie stosowania octu jabłkowego powinniśmy ograniczyć wysokokaloryczne potrawy i tłuszcze nasycone oraz nie zapominać o aktywności fizycznej.

na podst. mat.pras. Kühne