Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Jakie właściwości zdrowotne ma herbata?

123rf.com
21 czerwca 2016 in Zdrowie by redakcja
Trzy podstawowe komponenty zawarte w liściach herbacianych to: kofeina, polifenole (często błędnie nazywane taniną) oraz olejki aromatyczne i eteryczne. Za co odpowiada każdy z nich?

Kofeina – w umiarkowanych ilościach stymuluje system nerwowy i wspomaga krążenie. Spożycie kofeiny powoduje powstanie chemicznych substancji stymulujących, które przewodzą impulsy nerwowe do mózgu. Stymulując  pracę serca i układu oddechowego, pomaga w dostarczeniu większej ilości tlenu do mózgu, co powoduje szybszą reakcję, bardziej efektywną pracę mięśni oraz  lepszą koncentrację. Siła tego efektu utrzymuje się od 15 do 45 minut.  Po 6 godzinach połowa kofeiny jest wydalana z naszego organizmu. Oprócz działania stymulującego pracę mózgu, kofeina przyśpiesza proces wydzielania soków trawiennych oraz wydalania, wspomaga perystaltykę jelit i działa moczopędnie, wspomagając pracę nerek.
Zawartość kofeiny w herbacie jest niższa niż w kawie (kawa: 50 – 180 mg w filiżance, herbata: 8-110 mg w filiżance). Jest również odmienna w różnych odmianach herbat i uzależniona od czasu parzenia herbaty: czarna herbata parzona przez 5 minut ma od 25 do 110 mg kofeiny w filiżance, natomiast ta parzona przez 3 minuty ma jej tylko od 20 do 40 mg. Dzienne spożycie kofeiny nie mające szkodliwego wpływu na nasze zdrowie jest określone na poziomie 200-250 mg (czyli średnio 4-5 filiżanek herbaty).  Badania z ostatnich lat nie potwierdziły związku spożywania kofeiny w napojach ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka trzustki oraz niewydolność mięśnia sercowego.

Olejki aromatyczne i eteryczne są odpowiedzialne za  zapach i aromat herbaty. Substancje te łatwo wyparowują pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego herbata trzymana dłuższy czas po zaparzeniu nie jest tak aromatyczna. Olejki te stymulują także proces trawienny i pomagają w emulgowaniu tłuszczy. Herbaty zielone mają więcej olejków eterycznych i aromatycznych niż czarne (ma to związek przede wszystkim z fermentacją, której poddawane są czarne herbaty).

Polifenole są najciekawszym komponentem herbaty i niewątpliwie mają największy wpływ na zdrowie człowieka. Polifenole (istnieje ich około 30) stanowią razem ok. 30% rozpuszczalnych substancji liścia herbacianego. Podczas procesu fermentacji około 40% z nich jest utleniana i tworzy bardziej skomplikowane związki. Po zakończeniu tego procesu herbata zawiera dwa rodzaje polifenoli: utlenione i nieutlenione. Te ostatnie rozpuszczone w wodzie tworzą charakterystyczny cierpki smak herbaty. Ta „cierpkość”  stymuluje ślinianki, w związku z czym herbata doskonale gasi pragnienie. Utlenione zaś odpowiadają za kolor i smak herbaty. Czarna herbata poddawana procesowi fermentacji ma pełniejszy smak i ciemny kolor, natomiast zielona i biała herbata (niefermentowana) jest bardziej cierpka i ma jaśniejszy kolor. Istnieją badania, z których wynika, że poliflenole mogą mieć działanie przeciwnowotworowe, a lekarstwa przygotowane zna ich bazie są używane w Chinach w leczeniu chronicznej żółtaczki, zapalenia nerek oraz  białaczki.

Ekspert –Julia Popcowa: miłośniczka i kiperka herbat, od lat zajmuje się tematyką herbacianą. Przez 16 lat współwłaścicielka sieci sklepów herbacianych, autorka wielu artykułów w prasie branżowej i kobiecej na temat tradycji herbacianych, właściwości herbat, metod ich parzenia i podawania. Od 2014 roku współpracuje z marką Ahmad Tea London w charakterze eksperta.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI