Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

8 maja 2016 in Zdrowie by Urszula Mijakoska

Jedz świadomie i trwale schudnij

Poradniki i internet oferują wiele diet odchudzających. Niestety często nieskutecznych. Diety nie tylko nie prowadzą do trwałej utraty wagi, ale - jak wiedzą „weterani odchudzania” - wywołują efekt jo-jo. Jak wyjść z kręgu tzw. wiecznie odchudzających się?

Bez zmiany nawyków, bez dokładnego rozpoznania swoich potrzeb, nie tylko żywieniowych, i znalezienia sposobów na ich zaspokojenie, nie da się osiągnąć równowagi, a więc i trwale schudnąć. Oto dziesięć pierwszych kroków na drodze do świadomego odżywiania się.

1. Doświadczaj i obserwuj siebie, aby umieć rozpoznawać, kiedy jesteś głodna, kiedy najedzona , ale mogłabyś jeszcze coś możesz zjeść, a kiedy czujesz się przejedzona? Jakiej porcji jedzenia i jakiego typu jedzenia potrzebujesz, żeby się najeść bez przejadania?  Zostań przy takiej wielkości porcji, że „miałabyś miejsce na coś więcej”, ale już jesteś najedzona.
2. Gdy już znasz wielkość i skład porcji, która cię nasyca, nakładaj sobie na talerz taką porcje tylko raz, bez dokładek. Obserwuj, jakie myśli i uczucia pojawiają się w trakcie jedzenia? Co robisz, gdy zasiadasz do stołu zestresowana? Jak i co jesz, gdy jesteś spokojna? Czy są różnice? Jakie są twoje wnioski i decyzje? Co konkretnego zrobisz?
3. Jedz wolniej, zwróć uwagę na to, jak przeżuwasz: ile razy żujesz jeden kęs przed połknięciem?
4. Zwiększ ilość warzyw na swoim talerzu o 10%, a jednocześnie zmniejsz ilość mięsa i tłuszczu również o 10%. Wprowadzaj nadal więcej warzyw, aby ostatecznie stanowiły połowę talerza. Celem jest, aby 50% twojego całkowitego dziennego pożywienia stanowiły warzywa.
5. Jedz tylko przy stole i na siedząco, z talerza.
6. Zrób postanowienie, że gdy jesz, nie oglądasz telewizji, nie pracujesz na komputerze, nie wysyłasz SMS-ów it – po prostu jesz, a jeśli jesz w towarzystwie, rozmawiasz.
Diet_coaching_wyd_II_3D-420x6067. Nie wynoś żywności poza kuchnię, niech tam będzie miejsce jej przechowywania i przygotowania posiłków.
8. Kupuj tylko żywność, która odżywia, nie trać pieniędzy na „śmieciowe jedzenie”, gazowane napoje słodzone, ciasteczka, cukierki, chipsy. Jedz czekoladę tylko wysokiej jakości, z zielonym listkiem.
9. Zaplanuj swoje posiłki, wyjścia ze znajomymi, przyjęcia, do restauracji. Pamiętaj, by w takich sytuacjach wybierać to, co jesz i pijesz zgodnie z planem.
10. Po wprowadzeniu zmian daj sobie przynajmniej miesiąc, by zaobserwować, jak się czujesz, i poczuć różnicę.

Więcej w książce „Diet coaching, Pierwsza Polska książka o świadomym odżywianiu się” Urszula Mijakoska, Edgard 2016


Warsztaty Wojciecha Eichelbergera w wersji online

Nie wstydź się wizyty u urologa! Działaj!

Patrząc na wydłużające się kolejki do lekarzy – szczególnie specjalistów – oraz czytając raporty o wydatkach ponoszonych na leki, można dojść do wniosku, że Polacy ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI