Kiszonki: co daje fermentacja?

fot. 123rf

Zwiększa zawartość w warzywach takich witamin, jak B2 i PP, a usuwa niepożądane substancje, na przykład cyjany i tioglikozydy – dlatego wbrew temu, jak byłam wychowywana, okazuje się, że surowe wcale nie znaczy najbardziej wartościowe.

reklama

Kiszone warzywa zawierają więcej bakterii szczepów probiotycznych, które przyjmowane w jedzeniu obniżają ryzyko choroby wieńcowej, miażdżycy i znacząco poprawiają odporność.

Fermentacja wytwarza w pożywieniu polifenole, czyli substancje, które znacząco pomagają w walce ze współczesnymi chorobami: nowotworami, cukrzycą czy otyłością.

Rośliny kiszone są wstępnie trawione, więc lepsza jest ich przyswajalność.

Dieta bogata w kiszonki zwiększa także przyswajalność żelaza i wapnia.

Kiszonki korzystnie działają na układ immunologiczny, poprawiają samopoczucie i – co też ważne – są tanie.

 

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »