10 informacji o glutenie, o których nie wiesz!

Gluten to ostatnimi czasy wróg publiczny numer 1. Zdobył taką sławę, że już prawie każdy wie, w jakich produktach się znajduje (dla przypomnienia: pszenica, jęczmień, żyto, owies, kamut, orkisz).

Obwiniany jest o powodowanie szeregu chorób, jednak czy rzeczywiście osoby zdrowe powinny go unikać, czy to tylko taka moda? Świat nauki podzielony jest na zwolenników i przeciwników wykluczania glutenu. My jednak chcemy przedstawić kilka faktów, o tym tajemniczym białku, których mogliście jeszcze nie wiedzieć.

reklama

1. Pszenica w diecie człowieka pojawiła się stosunkowo późno z perspektywy ewolucji i można powiedzieć, że jest ona nowym produktem dla naszego układu trawiennego. Dlatego też w zalecaniach żywieniowych dla niemowląt znajdują specjalne wytyczne dotycząc zasad wprowadzania glutenu. Jest to całkiem nowe białko prezentowane układowi immunologicznemu. Oswajanie z nim trwa około 2 miesiące.

2. To właśnie gluten sprawia, że nasze wypieki rosną, ponieważ zamyka on bąbelki powietrza powstałe na skutek działania drożdży, które to rosną podczas pieczenia. Dzięki wysiłkom naukowców przez ostatnie 100 lat zawartość glutenu w pszenicy znacząco wzrosła. Możemy się teraz dziwić czytając, jak nasze prababki męczyły się z wyrabianiem ciasta, dzisiaj wygląda to trochę inaczej. Można powiedzieć, że wystarczy kilka razy zamieszać i gotowe!

3. Gluten stanowi 12% suchej masy pszenicy, a rocznie rolnicy dostarczają łącznie 700 mln ton tego zboża, co w praktyce oznacza, że na każdego mieszkańca ziemi przypada 10 kg glutenu.

4. Gluten nie znajduje się tylko w zbożu, ale i między innymi w mięsie (pszenica jest doskonałym wypełniaczem). Uważaj więc na wędliny, parówki, czy również gotowe sosy. Zawsze czytaj etykiety!

5. Rynek produktów bezglutenowych rośnie w siłę, napędzany modą na produkty nie zawierające tego białka. Produkcja taka opłaca się, ponieważ ceny obowiązujące na rynku są zazwyczaj 4 razy większe od cen klasycznych wyrobów. Globalny dochód roczny z produktów bezglutenowych szacuje się na poziomie 15 mld dolarów!