6 najważniejszych wskazówek dla rybożerców!

123rf

Ryby są smacznym i wartościowym elementem naszej diety.Stanowią źródło białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, D i E oraz minerałów takich jak wapń, fosfor, jod i fluor. W dzisiejszych czasach powinniśmy jednak ograniczać spożycie ryb do 2-3 razy w tygodniu. Ze względu na zanieczyszczenie środowiska, stają się one niestety także źródłem metali ciężkich, pestycydów i dioksyn.
Na co zwrócić uwagę dokonując zakupu?

reklama


1.Świeżość

Świeża ryba ma lśniącą, śliską, elastyczną skórę, przejrzyste wypukłe oczy (nie zamglone), różowe skrzela i pachnie naturalnie. Łuski powinny przylegać do ryby. Aby mieć pewność, że kupiony produkt jest świeży, włóżcie ją do naczynia z zimną wodą: świeża ryba opadnie na dno, a nieświeża wypłynie na powierzchnię.

2.Tłuste czy chude?

Z punktu widzenia zawartości zdrowego, rybiego tłuszczu cenniejsze dla zdrowia są tłuste ryby morskie, np. łosoś pacyficzny, makrela czy śledź. Z pośród ryb chudych można polecić okonia, sandacza i szczupaka. Nie zawierają tak dużo cennych kwasów tłuszczowych, ale są delikatniejsze, mniej kaloryczne i lekkostrawne.

3.Ryba maślana

To właściwie nazwa handlowa grupy ryb, charakteryzujących się dużą zawartością oleju. W oleju ryb maślanych zawarte są niestrawne woski, które u niektórych mogą być przyczyną przykrych objawów: biegunki, wymiotów czy zmian skórnych. Mogą się pojawić 2–3 godziny po zjedzeniu ryby, a trwają najwyżej dobę. Szczególnie wrażliwe na ów olej są osoby z chorobami jelit i kobiety w ciąży.

4.Dzika czy hodowlana?

Ryba dziko żyjąca dorasta w naturalnym dla siebie otoczeniu i odżywia się naturalnie. Jeśli żyje w czystych wodach – jest naprawdę godna polecenia. Niestety, wraz z zanieczyszczoną wodą i pożywieniem przenikają do jej organizmu toksyny. Ryby, które charakteryzują się większą zdolnością do kumulowania toksycznych związków to: tuńczyk, rekin i łosoś bałtycki.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »