Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

8 powodów dlaczego głodówki mogą być niebezpieczne

Popularne ostatnimi czasy stały się głodówki, a ludzie którzy je stosują wydają się być bardziej zadowoleni i energetyczni, twierdząc że przy okazji „oczyszczają” organizm.

Nic bardziej błędnego! Niestety, nieuzasadniona głodówka bez wskazań specjalisty, nie stanowi najlepszego wyjścia dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Poniżej przedstawiamy 8 powodów dlaczego “samozwańcze” głodzenie się nie jest właściwe.

1.Głodówka nie jest dla każdego

Decydując się w ostateczności na niejedzenie, należy wykonać szeregi bardzo istotnych badań, takich jak morfologia krwi, aby wykluczyć anemię, USG jamy brzusznej, a nawet EKG, gdyż ryzyko wystąpienia zawału ulega wówczas znacznemu wzrostowi! Wszystko dlatego, że nasz organizm może nie wytrzymać obciążenia głodówką, którą zwykle wykonuje się bez wcześniejszego odpowiedniego przygotowania.

2.Gwarancja efektu jojo

Podczas głodówki znacząco obniżamy swój metabolizm. Nasz organizm jest inteligentny, w obawie przed brakiem pożywienia odkłada sobie zapasy energii w postaci tłuszczu w organizmie. Taka sytuacja miała słuszność w sytuacjach gdy człowiek rzeczywiście nie miał co jeść i walczył o przetrwanie, a po posiłku potrafił długo nie jeść, albo nie najadać się do syta. W dzisiejszej sytuacji po głodówce często wracamy do starych nawyków żywieniowych, które często są niewłaściwe, gdyż spożywamy nieodpowiednie produkty w za dużych ilościach. W rezultacie odkłada się nam tłuszcz to tu, to tam w obawie przed brakiem źródła energii.

3.To nie tłuszcz tylko woda

Nawet jednodniowa głodówka, nie powoduje spalania tłuszczów, tylko glikogenu z wątroby w pierwszej kolejności. Dodatkowo zużywane jest białko i przez fakt, iż nie dostarczamy naszemu organizmowi węglowodanów, uzyskujemy działanie moczopędne, co skutkuje utratą wody. Cudowne efekty głodówki, które obserwujemy stając na wagę dają nam tak naprawdę obraz straconej wody, a nie tłuszczu.

4.Tłuszcz nie spali się sam

Mówi się kolokwialnie, że tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów. Jeśli nie dostarczamy tych ostatnich, w naszym organizmie tworzą się związki ketonowe, które dodatkowo go zakwaszają, prowadząc do wielu poważnych zaburzeń.

Strony: 1 2

„Kochamnietruje.pl” – Twoje miejsce!

Kochane, bliskie osoby chcemy nakarmić najsmaczniej.
W „Kocham nie truję” chodzi nam tylko o to, żeby „najsmaczniej” było równie ważne jak „najzdrowiej”. I o to, żeby jedno drugiego nie wykluczało.
Wszyscy będziemy się tutaj uczyć
Kochamnietruje.pl to miejsce dla Was. Wszystkich zainteresowanych... więcej

Proponowane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI