1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Arancini z  orkiszu ze szpinakiem

Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy posiekaną cebulę i  szklimy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy orkisz oraz czosnek i smażymy jeszcze przez 1–2 min, mieszając całość plastikową łopatką.

Do podsmażonych składników wlewamy szklankę bulionu i  całość gotujemy na małym ogniu. Gdy orkisz wchłonie bulion, dodajemy kolejną szklankę i  dalej gotujemy. Powtarzamy tę czynność do momentu, aż orkisz będzie ugotowany. W  tym samym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy masło i  podsmażamy szpinak. Dodajemy śmietankę, groszek, gałkę muszkatołową i  całość redukujemy, aż do powstania gęstego sosu. Łączymy ciepły sos oraz orkisz, dodajemy parmezan, sól i pieprz, mieszając wszystko delikatnie do uzyskania spójnej masy. Studzimy i  wkładamy na godzinę do lodówki. Formujemy kuleczki o wadze 10–15 g. Moczymy je najpierw w  jajku, następnie panierujemy w  panko, jeszcze raz moczymy w  jajku i  na koniec znów obtaczamy dokładnie w  panko.

Rozgrzewamy garnek z  olejem i smażymy orkiszowe kuleczki na brązowy kolor.
Składniki
 

Na 4 porcje: 250 g wypłukanego orkiszu, 100 ml śmietanki 30 proc., 100 g tartego parmezanu, 1 drobno posiekana cebula, 1 posiekany ząbek czosnku, 300 g świeżego szpinaku, 1 mała garść sparzonego zielonego groszku, 1,5 l bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1 łyżka masła, 1 l oleju (do smażenia w głębokim tłuszczu), sól i  pieprz do smaku

Do panierowania:

2 jaja i  200 g panko

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze