Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Arancini z  orkiszu ze szpinakiem

Składniki:

 

Na 4 porcje:
250 g wypłukanego orkiszu,
100 ml śmietanki 30 proc.,
100 g tartego parmezanu,
1 drobno posiekana cebula,
1 posiekany ząbek czosnku,
300 g świeżego szpinaku,
1 mała garść sparzonego zielonego groszku,
1,5 l bulionu warzywnego,
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
1 łyżka masła,
1 l oleju (do smażenia w głębokim tłuszczu),
sól i  pieprz do smaku


Do panierowania:

2 jaja i  200 g panko


Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy posiekaną cebulę i  szklimy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy orkisz oraz czosnek i smażymy jeszcze przez 1–2 min, mieszając całość plastikową łopatką.

Do podsmażonych składników wlewamy szklankę bulionu i  całość gotujemy na małym ogniu. Gdy orkisz wchłonie bulion, dodajemy kolejną szklankę i  dalej gotujemy. Powtarzamy tę czynność do momentu, aż orkisz będzie ugotowany. W  tym samym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy masło i  podsmażamy szpinak. Dodajemy śmietankę, groszek, gałkę muszkatołową i  całość redukujemy, aż do powstania gęstego sosu. Łączymy ciepły sos oraz orkisz, dodajemy parmezan, sól i pieprz, mieszając wszystko delikatnie do uzyskania spójnej masy. Studzimy i  wkładamy na godzinę do lodówki. Formujemy kuleczki o wadze 10–15 g. Moczymy je najpierw w  jajku, następnie panierujemy w  panko, jeszcze raz moczymy w  jajku i  na koniec znów obtaczamy dokładnie w  panko.

Rozgrzewamy garnek z  olejem i smażymy orkiszowe kuleczki na brązowy kolor.

Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI