1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Bakłażan z salsą z palonych pomidorów, piure z ciecierzycy i piklowanymi papryczkami

bakłażan
bakłażan

Umyte bakłażany przekrawamy w  poprzek na pół i  kroimy w  grube, dwucentymetrowe plastry. Następnie nacinamy bakłażana w  drobną półcentymetrową kratkę (tak samo jak skórę w  kaczce przed smażeniem). Rozgrzewamy masło na patelni i  smażymy z obu stron krążki bakłażana partiami na mocny, brązowy kolor, doprawiając pod sam koniec solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy na blachę i  pieczemy je w  160 stopniach Celsjusza przez ok. 8 minut.

Piklowane papryczki kroimy w  centymetrową kostkę. Pomidorki cherry opalamy mocno palnikiem, obieramy ze skórki i  delikatnie miksujemy z łyżką oliwy. Ciecierzycę miksujemy wraz z  sokiem z  cytryny, oliwą, solą i  pieprzem. Całość podlewamy wodą pozostałą
z  gotowania. Powstałą masę przecieramy przez sito, aby uzyskać gładkie piure. Na talerzu układamy salsę pomidorową, piure z  ciecierzycy, usmażonego bakłażana i  paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dekorujemy świeżą kolendrą.
Składniki
Na 4 porcje:

3 duże bakłażany, 2 garście pomidorków cherry 400 g ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej) 200 g piklowanej papryki (ze słoika) woda z gotowania ciecierzycy 100 ml oliwy sok z dwóch cytryn 100 g masła klarowanego sól pieprz cukier do smaku świeża kolendra

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze