Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Bakłażan z salsą z palonych pomidorów, piure z ciecierzycy i piklowanymi papryczkami

Składniki:

Na 4 porcje:

3 duże bakłażany,
2 garście pomidorków cherry
400 g ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
200 g piklowanej papryki (ze słoika)
woda z gotowania ciecierzycy
100 ml oliwy
sok z dwóch cytryn
100 g masła klarowanego
sól
pieprz
cukier do smaku
świeża kolendra

bakłażan

Sposób przygotowania:

Umyte bakłażany przekrawamy w  poprzek na pół i  kroimy w  grube, dwucentymetrowe plastry. Następnie nacinamy bakłażana w  drobną półcentymetrową kratkę (tak samo jak skórę w  kaczce przed smażeniem). Rozgrzewamy masło na patelni i  smażymy z obu stron krążki bakłażana partiami na mocny, brązowy kolor, doprawiając pod sam koniec solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy na blachę i  pieczemy je w  160 stopniach Celsjusza przez ok. 8 minut.

Piklowane papryczki kroimy w  centymetrową kostkę. Pomidorki cherry opalamy mocno palnikiem, obieramy ze skórki i  delikatnie miksujemy z łyżką oliwy. Ciecierzycę miksujemy wraz z  sokiem z  cytryny, oliwą, solą i  pieprzem. Całość podlewamy wodą pozostałą
z  gotowania. Powstałą masę przecieramy przez sito, aby uzyskać gładkie piure. Na talerzu układamy salsę pomidorową, piure z  ciecierzycy, usmażonego bakłażana i  paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dekorujemy świeżą kolendrą.

Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI