Bakłażan z salsą z palonych pomidorów, piure z ciecierzycy i piklowanymi papryczkami

bakłażan

Umyte bakłażany przekrawamy w poprzek na pół i kroimy w grube, dwucentymetrowe plastry. Następnie nacinamy bakłażana w drobną półcentymetrową kratkę (tak samo jak skórę w kaczce przed smażeniem). Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy z obu stron krążki bakłażana partiami na mocny, brązowy kolor, doprawiając pod sam koniec solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy na blachę i pieczemy je w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 8 minut.

Piklowane papryczki kroimy w centymetrową kostkę. Pomidorki cherry opalamy mocno palnikiem, obieramy ze skórki i delikatnie miksujemy z łyżką oliwy. Ciecierzycę miksujemy wraz z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Całość podlewamy wodą pozostałą
z gotowania. Powstałą masę przecieramy przez sito, aby uzyskać gładkie piure. Na talerzu układamy salsę pomidorową, piure z ciecierzycy, usmażonego bakłażana i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dekorujemy świeżą kolendrą.
Składniki

Na 4 porcje:

3 duże bakłażany,
2 garście pomidorków cherry
400 g ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
200 g piklowanej papryki (ze słoika)
woda z gotowania ciecierzycy
100 ml oliwy
sok z dwóch cytryn
100 g masła klarowanego
sól
pieprz
cukier do smaku
świeża kolendra

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »