Błyskawiczne lody korzenne

lody domowe

reklama

Zrobienie lodów w domu nie jest łatwe. Jeżeli nie mamy odpowiedniej przystawki do robota lub maszynki do lodów, lepiej się do nich nie zabierać. Chyba że zostały nam pod ręką świąteczne pierniczki, a w zamrażalniku znajdziemy zapomniane lody waniliowe…

Lody wstawić na 1–1,5 godziny do lodówki. Chodzi o to, by nabrały kremowej konsystencji, nie rozmrażając się przy tym zupełnie. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy osiągają temperaturę -5° C. Pierniczki pokruszyć na drobno w blenderze. Wymieszać dokładnie masę lodową z pokruszonymi ciastkami, przełożyć do płaskiego pudełka i zamrozić z powrotem do -14° C.

Żródło: Książka „Przyprawy” Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Opracowanie: Katarzyna Montgomery

 

Składniki

1 litr lodów waniliowych dobrej jakości
150 g pierniczków domowych
mocno korzennych (można je zastąpić gotowymi ciasteczkami korzennymi typu „dzwoneczki”)

Sposób przygotowania

Lody wstawić na 1–1,5 godziny do lodówki. Chodzi o to, by nabrały kremowej konsystencji, nie rozmrażając się przy tym zupełnie. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy osiągają temperaturę -5° C. Pierniczki pokruszyć na drobno w blenderze. Wymieszać dokładnie masę lodową z pokruszonymi ciastkami, przełożyć do płaskiego pudełka i zamrozić z powrotem do -14° C.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »