1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Buraki z  sosem śliwkowym

Oliwki pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 110 stopni Celsjusza przez 3–4 godziny. Następnie rozgniatamy je tak, aby wyglądem przypominały jadalną ziemię. Cebulę oczyszczamy, obieramy, kroimy w  grube pióra i parzymy parę sekund we wrzątku. Łączymy wodę, cukier oraz ocet w  proporcji 2:1:1, następnie podgrzewamy i  zalewamy tym wcześniej odcedzoną cebulę i  odstawiamy na kilka godzin. Upieczone buraki obieramy i  kroimy w  półksiężyce. Wszystkie składniki do sosu wkładamy do garnka, zalewamy wodą i  gotujemy na małym ogniu, aż śliwki będą miękkie. Wyciągamy anyż, całość miksujemy i  przecieramy przez sitko z drobnymi oczkami. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić odrobiną wody. Układamy buraki na talerzu wraz z  rozgniecionymi oliwkami oraz fistaszkami. Całość skrapiamy sosem i  dekorujemy piklowaną cebulą.

Składniki
Na 4–6 porcji:

4 czerwone ugotowane buraki 3 żółte ugotowane buraki garść uprażonych fistaszków garść czarnych oliwek 1 cebula czerwona cukier ocet winny

Sos śliwkowy:

100 g suszonych wędzonych śliwek 2 małe ząbki czosnku kilka kropel oleju sezamowego 40 ml jasnego sosu sojowego 2 stołowe łyżki miodu sól do smaku kilka kropel tabasco dla zaostrzenia smaku 1/2 gwiazdki anyżu 200 ml wody

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze