1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Carpaccio z dyni z malinowym sosem balsamicznym, pianką chrzanową i świeżą rukolą

123rf.com
123rf.com

Dynię obrać ze skórki i pociąć (najlepiej maszynką do chleba) na bardzo cienkie, prawie przezroczyste plasterki. W misce rozrobić sok z cytryny z oliwą i mieszać do uzyskania emulsji. Doprawić do smaku solą. Taką zaprawą polać plasterki dyni i odstawić na trzy godziny, aby mogła się zamarynować. Kwaśną śmietanę ubijać, aż zrobi się puszysta, i dodać chrzan, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Maliny świeże lub mrożone przetrzeć przez sitko i sok wlać do octu balsamicznego. Zamarynowaną dynię polać sosem chrzanowym, octem malinowym, a na wierzch ułożyć rukolę. Posypać serem pecorino oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Całość delikatnie skropić oliwą.

Składniki
Składniki na 4 porcje:

ok. 1/2 kg dyni jadalnej 20 ml sosu balsamicznego o smaku malinowym (lub 100 g malin i  ocet balsamiczny) sok z cytryny 30 ml oliwy 2 łyżki chrzanu 5 łyżek kwaśnej śmietany opakowanie rukoli garść utartego pecorino garść pestek dyni sól pieprz

Czas przygotowania: 30 minut (dodatkowo 3 godziny na marynowanie)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze