Chorobom pokaż figę!


Figowiec pospolity (inaczej drzewo figowe, figa pospolita), to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a obecnie występuje głównie w Turcji, Grecji, Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii i Portugalii.
Figa ma kształt gruszki o zielonej, brązowej lub fioletowej barwie. Może być spożywana na surowo lub po przetworzeniu.

Właściwości zdrowotne fig:

reklama

  • Poprawiają przemianę materii. Mają najwięcej błonnika ze wszystkich suszonych owoców. Wystarczy codziennie rano zjadać dwie namoczone przez noc figi, popijając szklanką ciepłej wody, aby ustrzec się takich problemów, jak hemoroidy czy zaparcia, a przede wszystkim obniżyć ryzyko nowotworu jelita grubego.
  • Dzięki zawartości w nich dużej ilości potasu spożywanie tych owoców pomaga regulować ciśnienie krwi. A ponieważ figi są jednocześnie dobrym źródłem magnezu, takie połączenie skutecznie zapobiega zakwaszeniu organizmu!
  • Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, zmniejszające ryzyko choroby wieńcowej. Nie zawierają za to szkodliwych tłuszczów nasyconych czy cholesterolu, a co więcej, mają dużo błonnika rozpuszczalnego i fitosteroli, które korzystnie wpływają na stężenie cholesterolu we krwi.
  • Są źródłem witaminy B6 i dlatego nie powinno ich zabraknąć szczególnie w diecie kobiet w czasie menopauzy (aby zapobiec wahaniom nastroju) oraz tych, które przyjmują pigułki antykoncepcyjne, zubożające organizm w witaminę B6.
  • Zapobiegają osteoporozie. Duża zawartość wapnia (w 100 g suszonych fig jest go tyle, co w szklance mleka!) przy odpowiedniej ilości fosforu umożliwia optymalne wykorzystanie obu pierwiastków przez organizm i korzystnie wpływa na mineralizację kości. Figi są zatem idealnym owocem dla dzieci i kobiet w okresie menopauzy (wtedy zapotrzebowanie organizmu na wapń jest największe).
  • Są bogate w tryptofan, który jest niezbędny do produkcji serotoniny, zwanej inaczej „hormonem szczęścia”. Serotonina zapewnia prawidłowy sen, poprawia nastrój, a także zapobiega depresji.
  • Świetnie sprawdzają się w łagodzeniu dolegliwości dróg oddechowych. Wystarczy zagotować 4–5 świeżych owoców w około 0,5 l wody, a następnie przecedzić. Picie schłodzonej mikstury daje natychmiastową ulgę w przypadku bólu gardła.

Jakie figi kupować?
Figi mają bardzo delikatną, ciemnofioletową skórkę, dlatego też należy wybierać wyłącznie nieuszkodzone owoce. Owoce te są wyjątkowo nietrwałe, dlatego należy spożyć je jak najszybciej po zakupie. Bardziej popularne i łatwiej dostępne są figi suszone. Warto wiedzieć, że pokrywający je biały nalot to wytrącający się cukier. Obecność nalotu świadczy o tym, że owoc ma optymalnie wysoką wilgotność – jest to zatem owoc o doskonałej jakości, a przede wszystkim miękki i smaczny.

Warto zastąpić szkodliwe ciasteczka i batony suszonymi figami, które pozwalają delektować się słodkim smakiem z korzyścią dla zdrowia!

Autor: Vimed.pl