Cynamon a cukrzyca

Badania prowadzone przez Departament Rolnictwa USA (USDA) sugerują, że rozpuszczalny w wodzie ekstrakt z cynamonu, który zawiera związki przeciwutleniające, może pomóc w redukcji czynników ryzyka związanych z cukrzycą i chorobami serca.

reklama


Do badania przeprowadzonego w Ohio, przystąpiły dwadzieścia dwie otyłe osoby, u których stwierdzono stan „przedcukrzycowy”, w tym nieprawidłowe wartości glukozy we krwi. Stan przedcukrzycowy występuje, gdy komórki stają się odporne na wyższe niż normalnie stężenie insuliny produkowanej przez trzustkę. Ochotnicy zostali losowo podzieleni na dwie grupy, z których jedna dostawała dwa razy w ciągu dnia 250 miligramów rozpuszczalnego w wodzie ekstraktu z cynamonu10, natomiast grupa druga placebo.

Badani przyjmowali otrzymane ekstrakty przez okres 12 tygodni, włączając je do swojej normalnej diety. Na początku badania oraz po 6 i 12 tygodniach, badacze pobrali krew od każdego uczestnika, aby oznaczyć stężenie glukozy i poziom przeciwutleniaczy.

Wyniki przeprowadzonego badania wykazały, że u osób które przyjmowały rozpuszczalny w wodzie ekstrakt z cynamonu, odnotowano wzrost poziomu przeciwutleniaczy aż o 23%, a poprawa tego statusu antyoksydacyjnego była skorelowana ze spadkiem stężenia glukozy na czczo. Oznacza to, że cynamon zmniejszając poziom cukru we krwi może obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy, a zwiększając ilość antyoksydantów sprzyja redukcji czynników ryzyka związanych z chorobami serca.

Cynamon, charakteryzujący się korzennym smakiem i aromatem ma szereg zastosowań w kulinariach. Sproszkowany cynamon dodaje się do wszelkiego rodzaju potraw z warzywami, ryżem, drobiem. Stosuje się go także przy wyrobie domowych deserów, min. przy wypieku ciast oraz przy pieczeniu jabłek czy gruszek. Dodany do herbaty znacząco podkreśli jej walory smakowe, a także rozgrzeje i poprawi zdolność koncentracji.

Naukowcy sugerują jednak, że potrzebne są dalsze badania nad właściwościami leczniczymi cynamonu, a także podkreślają, że to utrata masy ciała u osób otyłych pozostaje głównym czynnikiem obniżającym ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz choroby układu krążenia. Jednocześnie zaznaczają, że włączenie cynamonu do swojej diety, na pewno nie zaszkodzi, a może tylko dodatkowo wspomóc organizm w walce z
chorobami przewlekłymi.

Autor: Vimed.pl