Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dieta w chorobach tarczycy, na co zwrócić uwagę

Choroba Hashimoto jest bardzo podstępnym schorzeniem, na które cierpi coraz więcej kobiet w Polsce. Jej objawy często są bagatelizowane, gdyż nie doświadczamy tutaj uczucia bólu.

Objawy są niejednoznaczne: zmęczenie, bóle stawów, problemy z koncentracją czy nieuzasadnione tycie to dolegliwości, które często nie są w ogóle wiązane z zaburzeniami hormonalnymi. Bardzo niewiele osób wie, że tę podstępną chorobę można pokonać odpowiednio dobraną dietą.

Co to jest Hashimoto?

 

Hashimoto to choroba autoimmunologiczna polegająca na nieprawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w wyniku czego organizm atakuje sam siebie, niszcząc własne tkanki. Schorzenie to prowadzi najczęściej do wystąpienia niedoczynności tarczycy. Ponadto, choroba Hashimoto często współistnieje z innymi chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak np. celiakia, cukrzyca typu I, zespół jelita nadwrażliwego, stwardnienie rozsiane itp. Choroba Hashimoto jest zdecydowanie częściej wykrywana u kobiet niż u mężczyzn – kobiety stanowią ok. 95% przypadków zachorowań. Przyczyny powstawania choroby Hashimoto nie są znane.

Hormony tarczycy – kontrola metabolizmu

 

Jeżeli tarczyca pracuje w zwolnionym tempie, zwalnia również metabolizm, a ryzyko otyłości wzrasta. Mimo iż szacuje się, że na problemy z tarczycą cierpi ponad 300 milionów ludzi na świecie, uważa się, że nawet 50% z nich może nie wiedzieć o swojej chorobie.

Przy niskim poziomie hormonów tarczycy nie można odpowiednio ustabilizować stężenia glukozy we krwi, cholesterolu ani masy ciała. Stosowanie odpowiednio dobranej diety i optymalizacja hormonów tarczycy są kluczowe w rozwiązaniu problemu. Jadłospis powinien uwzględniać odpowiednią podaż jodu, selenu, cynku, witaminy A, kwasów omega-3. Nie wolno zapomnieć też o witaminie D – latem zapewnimy jej syntezę poprzez regularną ekspozycję skóry na działanie promieni słonecznych (aż do 90%!). Niektóre pokarmy mogą też wpływać negatywnie na funkcjonowanie omawianego gruczołu. Na przykład gluten – może wywołać autoimmunologiczną chorobę tarczycy. Również produkty sojowe mają powiązania z chorobami tarczycy, chodzi tu szczególnie o produkty przetworzone takie jak parówki i wędliny sojowe, desery czy batony białkowe

Dieta a Hashimoto

W schorzeniach tarczycy za istotne uważa się działanie takich składników pokarmowych jak:

Jod – z tego pierwiastka zbudowane są hormony tarczycy, jego niedobory zaś powodują osłabienie układu immunologicznego. Mimo iż najbardziej dostępnym źródłem jodu jest sól jodowana, nie powinna ona stanowić jego głównego źródła w codziennej diecie. Jakie są alternatywy? Bardzo dobrym źródłem jodu są ryby i owoce morza, takie jak: makrela, małże, dorsz, ostrygi oraz, modne teraz, glony i wodorosty! Jego śladowe ilości zawierają produkty takie jak: otręby pszenne, brokuł, groch i orzechy laskowe. Pierwiastek ten można również uzupełnić w organizmie poprzez picie jodowanej wody mineralnej.

Selen – to wyjątkowy pierwiastek, któremu zawdzięczamy proces antyoksydacji, dzięki której można zapobiec procesom, które potrafią uszkodzić nasze komórki, w tym komórki tarczycy. Niedobory selenu mogą przyczynić się do powstania poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu układu odpornościowego, dodatkowo uczestniczy on w procesach przemiany hormonów tarczycy. Jego źródła to orzechy brazylijskie- wystarczy już jeden orzech dziennie, aby pokryć zapotrzebowanie! Jego dobry źródłem są również grzyby, takie jak borowiki i pieczarki. Selen znajduje się też w większej ilości w dorszu, halibucie, makreli i innych rybach oraz sezamie.

Żelazo – jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jego niedobór może prowadzić do niedoczynności tego organu. Aby zadbać o jego podaż należy pamiętać, że bardzo łatwo jest ograniczyć jego wchłanianie pijąc do posiłku w tym samym czasie kawę albo herbatę. Głównymi źródłami żelaza są nieprzetworzone produkty zbożowe i mięso, następnie len, pestki dyni oraz nasiona roślin strączkowych. Warto zwrócić uwagę na fakt, że żelazo z roślinnych źródeł wchłania się w mniejszym stopniu niż z pokarmów mięsnych. Możemy jednak zwiększyć jego przyswajalność dodając do roślinnych źródeł żelaza produkty bogate w witaminę C (np. dodatek soku z cytryny).

Strony: 1 2


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI