Domowa granola z jogurtem i konfiturą truskawkową

123rf.com


Truskawki umyć, wyjąć szypułkę, pokroić na pół, dodać cukier i gotować, aż owoce się rozpadną. Od czasu do czasu zamieszać. Wystudzić. Nagrzać piekarnik do 160 st. C. W misce wymieszać wszystkie „suche składniki”. Zaparzyć herbatę, rozpuścić w niej miód, dodać 2–3 plasterki skórki z pomarańczy (bez białej części) i zostawić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wyjąć skórkę z herbaty i dolać płyn do reszty składników. Wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 8–10 minut. Następnie przemieszać całość i kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut. Jeszcze raz wymieszać i piec do momentu, aż granola nabierze lekko złotego koloru, ok. 3–5 minut. Górę posypać rodzynkami i zostawić do wystygnięcia (poza piekarnikiem).
Serwować z jogurtem naturalnym i truskawkową albo inną owocową konfiturą.

reklama

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »