Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Domowy makaron z sosem szałwiowo – pomidorowym

Składniki:

Na 4 porcje:

400 g domowego makaronu razowego

Domowy makaron razowy:

240 g mąki razowej
160 g mąki pszennej
4 jajka
1 żółtko
50 ml oliwy
mąka pszenna do podsypywania
szczypta soli

Sos:

8 sparzonych i obranych ze skórki mięsistych pomidorów
1 posiekana szalotka
50 g masła
150 g parmezanu
garść listków szałwii.

Do dekoracji czipsy:

kilka listków szałwii
200 ml oleju

domowy makaron

Sposób przygotowania:

Szalotkę podsmażamy na patelni z  rozgrzanym masłem, aż się zeszkli. Pomidory siekamy drobno i  dodajemy do szalotki, całość dusimy na małym ogniu wraz z  porwanymi listkami szałwii, doprawiając solą oraz pieprzem. Następnie przygotowujemy makaron. Mąkę, jajka oraz oliwę dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem z  końcówką hak. Ciasto przykrywamy folią i  dajemy mu odpocząć 15–20 minut. Dzielimy je na 4 części. Pracujemy z  jedną częścią ciasta, resztę zostawiamy pod folią. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2 mm i  kroimy w  podłużne paski. Pracę można wykonać ręcznie lub za pomocą maszynki do makaronu. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente.

Rozgrzewamy w  rondlu olej i  smażymy listki szałwii w  głębokim tłuszczu przez kilka sekund, aż powstaną chrupiące czipsy. Na talerzu układamy makaron, nakładamy sos i  całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy czipsami z  szałwii.

Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI