1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Dorsz z  białymi szparagami gotowanymi w  mleku

Przygotowujemy sos bearneński. Szalotkę, ziele angielskie, liść laurowy i  estragon gotujemy w occie oraz winie. Całość redukujemy do 1/3 objętości. Taką bazę zostawiamy do ostygnięcia.  Żółtka ubijamy w  kąpieli wodnej wraz z  wcześniej przygotowaną bazą za pomocą rózgi lub blendera. Musimy pamiętać, aby powoli i  stopniowo wlewać płyn do żółtek. Następnie powoli dodajemy lekko schłodzone rozpuszczone klarowane masło, cały czas pamiętając o ubijaniu. Całość doprawiamy na końcu solą oraz pieprzem. Oliwki kroimy na równe kawałki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i  wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez około 3 godziny, a  następnie chłodzimy i  miksujemy na puder. Filet z  dorsza dzielimy na cztery części, doprawiamy solą oraz pieprzem i  gotujemy w mleku wraz z  gałązką tymianku przez 4–5 minut. Koper włoski kroimy na cztery części i  ścinamy w  bardzo cienkie paski  na mandolinie kuchennej, aby uzyskać piękny przekrój bulwy. Odcinamy zdrewniałą część szparagów i  gotujemy je przez 3–4 minuty w  mleku z  dodatkiem soli i  cukru. Układamy rybę na talerzu, dodajemy szparagi i  polewamy całość sosem bearneńskim. Danie dekorujemy świeżym estragonem oraz pudrem z  oliwek.
Składniki

Na ok. 4 porcje:

650 g filetu z dorsza
8 białych obranych szparagów
1 koper włoski
1 garść czarnych oliwek bez pestek
sos bearneński
1 gałązka tymianku
sól
pieprz i cukier do smaku
Sos bearneński:
3 łyżki białego octu winnego,
3 łyżki wytrawnego białego wina
1 łyżka drobno posiekanej szalotki
1 łyżka świeżego posiekanego estragonu
1 liść laurowy
2 owoce ziela angielskiego
3 żółtka
1 szklanka masła klarowanego
sól i pieprz do smaku

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze