Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Dorsz z  białymi szparagami gotowanymi w  mleku


Przygotowujemy sos bearneński. Szalotkę, ziele angielskie, liść laurowy i  estragon gotujemy w occie oraz winie. Całość redukujemy do 1/3 objętości. Taką bazę zostawiamy do ostygnięcia.  Żółtka ubijamy w  kąpieli wodnej wraz z  wcześniej przygotowaną bazą za pomocą rózgi lub blendera. Musimy pamiętać, aby powoli i  stopniowo wlewać płyn do żółtek. Następnie powoli dodajemy lekko schłodzone rozpuszczone klarowane masło, cały czas pamiętając o ubijaniu. Całość doprawiamy na końcu solą oraz pieprzem. Oliwki kroimy na równe kawałki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i  wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez około 3 godziny, a  następnie chłodzimy i  miksujemy na puder. Filet z  dorsza dzielimy na cztery części, doprawiamy solą oraz pieprzem i  gotujemy w mleku wraz z  gałązką tymianku przez 4–5 minut. Koper włoski kroimy na cztery części i  ścinamy w  bardzo cienkie paski  na mandolinie kuchennej, aby uzyskać piękny przekrój bulwy. Odcinamy zdrewniałą część szparagów i  gotujemy je przez 3–4 minuty w  mleku z  dodatkiem soli i  cukru. Układamy rybę na talerzu, dodajemy szparagi i  polewamy całość sosem bearneńskim. Danie dekorujemy świeżym estragonem oraz pudrem z  oliwek.

Warsztaty Wojciecha Eichelbergera w wersji online

Nie wstydź się wizyty u urologa! Działaj!

Patrząc na wydłużające się kolejki do lekarzy – szczególnie specjalistów – oraz czytając raporty o wydatkach ponoszonych na leki, można dojść do wniosku, że Polacy ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI