Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dorsz z  białymi szparagami gotowanymi w  mleku

Przygotowujemy sos bearneński. Szalotkę, ziele angielskie, liść laurowy i  estragon gotujemy w occie oraz winie. Całość redukujemy do 1/3 objętości. Taką bazę zostawiamy do ostygnięcia.  Żółtka ubijamy w  kąpieli wodnej wraz z  wcześniej przygotowaną bazą za pomocą rózgi lub blendera. Musimy pamiętać, aby powoli i  stopniowo wlewać płyn do żółtek. Następnie powoli dodajemy lekko schłodzone rozpuszczone klarowane masło, cały czas pamiętając o ubijaniu. Całość doprawiamy na końcu solą oraz pieprzem. Oliwki kroimy na równe kawałki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i  wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez około 3 godziny, a  następnie chłodzimy i  miksujemy na puder. Filet z  dorsza dzielimy na cztery części, doprawiamy solą oraz pieprzem i  gotujemy w mleku wraz z  gałązką tymianku przez 4–5 minut. Koper włoski kroimy na cztery części i  ścinamy w  bardzo cienkie paski  na mandolinie kuchennej, aby uzyskać piękny przekrój bulwy. Odcinamy zdrewniałą część szparagów i  gotujemy je przez 3–4 minuty w  mleku z  dodatkiem soli i  cukru. Układamy rybę na talerzu, dodajemy szparagi i  polewamy całość sosem bearneńskim. Danie dekorujemy świeżym estragonem oraz pudrem z  oliwek.

Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI