Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

eFood – sprawdź, co jest w składzie kupowanego jedzenia

Jak podaje gazeta.pl eFood, to aplikacja, która pozwala rozszyfrować skład danego produktu.

 
Wystarczy tylko zeskanować kod kreskowy smartfonem, a na ekranie zobaczymy pełny skład kupowanego pożywienia z dokładnym objaśnieniem. Głównym założeniem aplikacji jest ułatwienie życia konsumentowi, który często nie ma pojęcia, co kryje się pod tajemniczymi skrótami, nazwami dodatków chemicznych i wszystkimi E – twierdzą twórcy aplikacji Marcin Dybicki i Bogumił Jankiewicz.

To wyciągnięcie ręki do wszystkich osób, które chcą być świadome tego co jedzą i kupują. Szybki sposób, by być świadomym konsumentem – dodają pomysłodawcy.

Jak się okazuje, aplikacja już wzbudza spore kontrowersje i sprzeciw Polskiej Federacji Producentów Żywności. Dlaczego?

Zawarte w eFood treści merytoryczne zostały opracowane w dużej części bez zachowania należytej staranności i wiarygodności źródeł informacji. W efekcie, informacje przekazywane użytkownikom za pośrednictwem aplikacji efood, zamiast przyczyniać się do poszerzenia zakresu ich wiedzy żywieniowej, wprowadzają konsumentów w błąd. Powodują nieuzasadnione poczucie zagrożenia. Podważają wiarygodność systemu bezpieczeństwa i urzędowej kontroli żywności w Polsce, wpływają tym samym na podejmowane decyzje konsumenckie i naruszają dobre imię producentów żywności wymienionych w aplikacji – Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ

Ale czy rzeczywiście PFPŻ chodzi jedynie o merytoryczne informacje, czy Federacja obawia się, że konsumenci naprawdę zaczną być świadomymi swoich zakupów? Twórcy cały czas doskonalą aplikację, a w przyszłości chcieliby, aby miała charakter „strażnika diety” – dla osób obciążonych różnymi chorobami, w tym genetycznymi.

Najgorsza jest niewiedza. Kupujemy mnóstwo przetworzonej żywności, a naprawdę warto mieć świadomość, co w niej jest. Sos pomidorowy można prosto zrobić w domu samodzielnie zamiast kupować gotowy produkt. Ten przetworzony na pewno będzie zawierał mnóstwo substancji chemicznych. Coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę, być może to niepokoi Federację – Dybicki i Jankiewicz

My cieszymy się, że powstaje coraz więcej projektów, które uświadamiają konsumentów i obnażają nieuczciwość producentów żywności. Bo pamiętajmy, mądre, świadome zakupy, to gwarancja zdrowia.

Autor: Vimed.pl

Katarzyna Montgomery
redaktor naczelna magazynu Zwierciadło


„Kochamnietruje.pl” – Twoje miejsce!

Kochane, bliskie osoby chcemy nakarmić najsmaczniej.
W „Kocham nie truję” chodzi nam tylko o to, żeby „najsmaczniej” było równie ważne jak „najzdrowiej”. I o to, żeby jedno drugiego nie wykluczało.
Wszyscy będziemy się tutaj uczyć
Kochamnietruje.pl to miejsce dla Was. Wszystkich zainteresowanych... więcej

Proponowane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI