Frytki z pasternaku z majonezem z awokado, kolendrą i fistaszkami

frytki z pasternaku

Pasternak myjemy i obieramy. Następnie obieraczką tniemy je na długie wstęgi, gotujemy w osolonej wodzie przez 30 sekund i hartujemy w wodzie z lodem. Potem dokładnie suszymy i smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 3 minuty. Gotowe wstążki osuszamy na papierze i delikatnie solimy. Musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli, jajko i żółtko dokładnie miksujemy, wtłaczając wolno olej cienkim strumieniem. Miksujemy do wyczerpania oleju i uzyskania gęstej, zwartej i błyszczącej konsystencji. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę i wszystko łączymy z majonezem z tłuczonymi fistaszkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Majonez przekładamy do miseczki, dekorujemy orzechami i kolendrą. Obok na talerzu układamy usmażone czipsy z pasternaku.
Składniki
Na 4 porcje:
Frytki z pasternaku:
4 duże pasternaki,
1/2 l oleju do smażenia,
sól
Majonez z awokado, kolendrą i fistaszkami:
1 jajko,
1 żółtko,
150 ml oleju,
1 łyżka musztardy,
3 łyżki soku z cytryny,
1 dojrzałe awokado,
1 pęczek kolendry,
30 g fistaszków,
sól,
pieprz
Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »