Frytki z pasternaku z majonezem z awokado, kolendrą i fistaszkami

Pasternak myjemy i  obieramy. Następnie obieraczką tniemy je na długie wstęgi, gotujemy w  osolonej wodzie przez 30 sekund i  hartujemy w  wodzie z  lodem. Potem dokładnie suszymy i  smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu w  temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 3 minuty. Gotowe wstążki osuszamy na papierze i  delikatnie solimy. Musztardę, sok z  cytryny, szczyptę soli, jajko i  żółtko dokładnie miksujemy, wtłaczając wolno olej cienkim strumieniem. Miksujemy do wyczerpania oleju i  uzyskania gęstej, zwartej i  błyszczącej konsystencji. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i  kroimy w  drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę i  wszystko łączymy z  majonezem z  tłuczonymi fistaszkami. Doprawiamy solą i  pieprzem. Majonez przekładamy do miseczki, dekorujemy orzechami i  kolendrą. Obok na talerzu układamy usmażone czipsy z  pasternaku.