Gnocchi z groszkiem i pieczarkami

reklama

Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę i szybko łączymy z mąką oraz jajem. Całość wyrabiamy krótko na spójne ciasto. Dzielimy je na porcje i z każdej formujemy wałek. Nożem odcinamy kawałki ciasta wielkości opuszka palca. Widelec odwracamy, przykładamy ciasto do widelca i dociskamy tak, aby utworzyć charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej oblepia kluski. Gnocchi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez ok. 2 minuty. Pieczarki kroimy w grube plastry i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do uzyskania lekko brązowego koloru.

Przygotujmy sos: szalotkę oraz czosnek podsmażamy na połowie naszego masła, dodajemy wino i gotujemy całość aż do odparowania alkoholu. Następnie dodajemy bulion oraz groszek i również redukujemy. Musimy uważać, aby nie rozgotować groszku. Pod sam koniec gotowania dodajemy resztę masła, które zaciągnie nasz sos, oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gnocchi przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Na talerzu układamy pieczarki, na nich kładziemy kluski. Dekorujemy świeżymi płatkami parmezanu.
Składniki
Na około 4 porcje:
400 g ugotowanych i obranych ziemniaków,
100 g mąki pszennej,
1 jajo,
garść zielonego groszku,
4 oczyszczone pieczarki,
3 łyżki oleju,
garść płatków parmezanuSos: 80 ml białego wina,
100 ml bulionu,
4 łyżki masła,
1 posiekany ząbek czosnku,
1 posiekana szalotka,
sok z cytryny,
sól i pieprz do smaku

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »