Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Grillowane szparagi

Składniki:



Na 4 porcje:


8 zielonych szparagów

4 boczniaki

1 główka sałaty rzymskiej

1 garść marynowanych pomidorków koktajlowych

4 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, osuszamy i  odcinamy zdrewniałe części. Na rozgrzanej patelni grillowej grillujemy szparagi przez 2–3 minuty z  obu stron.  Boczniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w  3-cm odstępach. Za pomocą pędzelka smarujemy grzyby odrobiną oliwy. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i  pieczemy około 15 minut. Grzyby po wyjęciu z  pieca powinny być chrupiące. Na talerzu układamy szparagi, dodajemy chrupiące boczniaki, marynowane pomidorki oraz oczyszczoną porwaną sałatę rzymską. Całość skrapiamy oliwą i  posypujemy gruboziarnistą solą.

Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI