Jabłonka w migdałowym cieniu


Składniki ciasta zagniatamy, a następnie odstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i na malutkim ogniu razem z żurawiną gotujemy, aż staną się miękkie. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich cienko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką. Rozwałkowanym ciastem wykładamy posmarowaną masłem formę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy, aż ciasto lekko się przyrumieni (ok. 10 minut). Nakładamy na nie przestudzone jabłka i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.

reklama

Monika Mrozowska, aktorka. Od lat proponuje zdrowe potraw widzom programu „Dzień Dobry TVN”, wegetarianka, współautorka i autorka książek kulinarnych, min. „Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie”.

Składniki

Na 8 porcji (247 kcal/porcja):

Ciasto:
1 szklanka zmielonych migdałów,
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
5 łyżeczek cukru trzcinowego
szczypta soli
2 łyżki masła
4 łyżki chudej śmietany

Nadzienie:
5 słodkich i soczystych jabłek
mała garść suszonych żurawin

Dodatki: płatki migdałowe.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »