Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Jedzenie ku pokrzepieniu serc

19 kwietnia 2016 in Kocham nie truję by redakcja
Czego ludzie boją się najbardziej? Śmierci. Wydaje się być czymś na co zupełnie nie mamy wpływu. Sądzimy, że jej nadejście zależy od genów lub od ślepego losu.

Dieta roślinna w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego

Czego ludzie boją się najbardziej? Śmierci. Wydaje się być czymś na co zupełnie nie mamy wpływu. Sądzimy, że jej nadejście zależy od genów lub od ślepego losu. Kiedy zdrowie zaczyna szwankować, nasze życie spoczywa w rękach lekarza. Czy aby na pewno musi tak być? Odkrycia medyczne, których dokonano w ciągu ostatnich dekad, mogą zrewolucjonizować dotychczasową opiekę zdrowotną . Pokazują, że dieta oparta na pełnowartościowych produktach roślinnych może być kluczem do proaktywnego leczenia wielu chorób. Okazuje się, że geny ładują broń, ale to dieta i styl życia pociągają za spust.

Oto najczęstsze przyczyny śmierci na świecie wg WHO (2012) [1]:

  1. Choroba niedokrwienna serca
  2. Udar
  3. Przewlekła obturacyjna choroba płuc
  4. Zakażenia dolnych dróg oddechowych
  5. Nowotwory płuc, tchawicy i oskrzeli

Jak widać wciąż na czarnej liście przyczyn śmierci pierwsze miejsca zajmują choroby układu sercowo- naczyniowego. Według danych GUS w naszym kraju sytuacja wygląda podobnie [2]. Oto pierwsza trójka zabójców:

  1. Choroby układu krążenia
  2. Nowotwory złośliwe
  3. Urazy oraz zatrucia

Zapobieganie i odwracanie chorób za pomocą noża i widelca

Dziś dzięki badaniom niektórych postępowych lekarzy i naukowców, wiemy, że sposób odżywiania może zapobiegać chorobom, a nawet odwracać ich przebieg. Odnotowali oni liczne przypadki pacjentów, którzy powrócili do zdrowia dzięki zmianie diety. Ich badania otworzyły drogę dla nowych metod leczenia chorób przewlekłych, nie za pomocą pigułki i skalpela, a za pomocą noża i widelca.

Jednym z takich lekarzy jest dr T.Colin Campbell, autor książki „Nowoczesne zasady odżywiania”. Dr Campbell zestawił sposób odżywiania mieszkańców Stanów Zjednoczonych, prezentujących model diety tradycyjnej (zachodniej), opartej na wysoko przetworzonych produktach i dużej ilości białka zwierzęcego, z mieszkańcami wiejskich rejonów Chin, którzy jedzą głównie produkty roślinne, nieprzetworzone. Tzw. China Study ukazuje, w jaki sposób zachodnie nawyki żywieniowe i styl życia wpływają na rozwój chorób cywilizacyjnych, inaczej zwanych chorobami dobrobytu (nowotwory, cukrzyca, choroby serca).
W prestiżowej klinice w Cleveland, dr Caldwel Esselstyn za pomocą diety opartej na pełnowartościowych produktach pochodzenia roślinnego odwrócił chorobę serca w zaawansowanym stadium u pacjentów, którym kardiolodzy nie dawali już żadnych szans na przeżycie.

Strony: 1 2 3


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI