Kapuśniak z chili i olejem sezamowym


Włoszczyznę kroimy, dokładnie myjemy, oprószamy solą i pieprzem, pieczemy w 200 stopniach Celsjusza ok. 15 minut. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele oraz liście laurowe, gotujemy na bardzo wolnym ogniu półtorej godziny. Kiedy wywar jest już gotowy, siekamy drobno kapustę kiszoną i dodajemy do wywaru, a następnie gotujemy kolejne 20 minut do momentu, aż będzie miękka. Na koniec wrzucamy tymianek oraz lubczyk.

reklama

Podajemy z cienkimi roztartymi plastrami chili i paroma kroplami oleju sezamowego.

Składniki

Na 4 porcje:

1 kg włoszczyzny
0,1 kg kapusty kiszonej
5 gałązek tymianku
gałązka lubczyku
mała papryczka chili
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
olej sezamowy
sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: ok. 2 godzin

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »